Százezer dollárt ér Vargas Llosa

Az új irodalmi kitüntetés magát az angol nyelvű irodalomban ismert Booker Prize-hoz hasonlítja, de annak a spanyol nyelvű megfelelője - ismertette a díjat Carlos Granés, a Vargas Llosa Katedra igazgatótanácsi tagja.
A Mario Vargas Llosa Novela Díj két évente jutalmazza a spanyol nyelvű irodalom kiemelkedő novelláját, regényét vagy egyéb irodalmi műfajban 2012 és 2013-ban közzé tett alkotását. Ez az új prémium a legmagasabb összeggel díjazott elismerés a spanyol nyelvű irodalom számára alapított díjak között.
A győztes nevét  jövőre  Mario Vargas Llosa születésnapján, március 28-án teszik közzé - előtte két héttel pedig nyilvénosságra hozzák a három finalista nevét.
Vargas Llosa Katedra a Miguel de Cervantes Virtuális Könyvtár Alapítvány és a Nobel-díjas perui írónak díszdoktori címet adományozó egyetemek közös kezdeményezéseként jött létre 2011. október 4-én. Alapításában az alábbi egyetemek vesznek rész: Universidad de Murcia, Universidad de Valladolid, Universidad Europea de Madrid, Universidad de Málaga, Universidad de La Rioja, Universidad de Alicante, Universidad de Granada, Universidad de Castilla-La Mancha, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria és az Universidad Internacional Menéndez Pelayo. A Vargas Llosa Katedra támogatói között van a Santander Bank, a Corte Inglés üzletház, a Cervantes Intézet és más szervezetek.
forrás: latimoport.hu

CÍMKÉK:

Irodalom