Öt éves a Mesemúzeum

Időpont: 2017. október 2. - 2017. november 8.

Koncertekkel, író-olvasó találkozókkal, kreatív művészeti foglalkozásokkal, kalandpályával, könyvbemutatóval, körhintával, bábelőadással és szabadtéri kiállítással ünnepeli alapításának ötödik évfordulóját szombaton a budapesti Mesemúzeum.
"Ez egy olyan múzeum amelynek nincs szüksége reklámra, hiszen úgy is megtelik, hogy a híre szájról-szájra terjed" - fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szombati ünnepségen.
Az államtitkár kiemelte: nagy szükség volt egy olyan intézményre, amely a magyar irodalmat a legfiatalabb gyermekekhez is eljuttatja, és az elmúlt öt év azt igazolta, hogy a múzeum beváltotta az alapításakor hozzá fűzött reményeket. "Ilyen intézményre nem csak Budapesten, de országos hálózatban is szükség van" - mondta. Felidézte, hogy a kormány korábban Minden este népmese! elnevezéssel fogadott el egy cselekvési programot, amelynek gyakorlati részét képezi az országos NépmesePontok létrehozására irányuló, októberben meghirdetésre kerülő pályázat. A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok megvalósítására a kormány 1,2 milliárd forintot biztosít Európai Uniós forrásból, pályázat keretében. 
Az államtitkár elmondta, hogy a Mesemúzeum egyfajta referenciaként szolgál majd, így az itteni jó módszerhez hasonlóan a NépmesePontokon többek között műhelyfoglalkozásokat, művészeti alkotócsoportokat, élőszavas mesemondást, kompetenciafejlesztő táborokat, mesemondó-, meseíró és meseillusztrációs versenyeket kell majd szerveznie a pályázóknak.
E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) korábbi igazgatója felidézte, hogy öt évvel ezelőtt azért született meg a Mesemúzeum alapításának a gondolata, hogy legyen egy hely, ami kifejezetten a kisgyerekekhez szól.
"Szükség volt arra, hogy a még olvasni nem tudó gyerekeket a népmese gazadag szókincsével, fantáziát erősítő világával megnyerjük és új olvasókat, új irodalomszeretőket képezzünk" - mondta.
Prőhle Gergely a PIM főigazgatója kiemelte: az öt év alatt 83 ezer látogatója volt eddig az intézménynek, ebből tavaly 17 ezer. A helyszínen napi három foglalkozás zajlik, és rendszeresen fogadnak óvodás és iskolás csoportokat.
A szombati ünnepséget Szegedy-Maszák Bori nyitotta meseolvasással, a Klárisok zenekar a Kerekégenjáró lemezbemutató interaktív családi koncerttel készült, Bajzáth Mária a Népmese Kincstár új kötetének interaktív bemutatójával és családi mesefoglalkozással várta az érdeklődőket, de lehetett találkozni Kertész Erzsivel és Nyulász Péterrel is az író-olvasó program keretében.
A Ládafia Bábszínház és az Évkerék társulat előadással készül a délután folyamán, a napot Szalóki Ági családi koncertje zárja.
A helyszínen a GYIK-Műhely tart egész nap kreatív művészeti foglalkozásokat, valamint könyvvásár, könyvtotó, papírszínház is lesz délután négy óráig. A szabadtéri kiállításon Makhult Gabi lengőszobrait lehet megtekinteni.
Az ünnephez jótékonysági könyvgyűjtést is kapcsolódik: a látogatók által ajándékba hozott gyerekkönyveket rászoruló gyermekekhez juttatja el a múzeum.
Forrás: MTI
Megosztás