Esterházy Gitta kapja idén a Krisztina-díjat

A díjat minden évben azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, kiváló művészi teljesítmények születhettek.

Állami kitüntetések és díjak – 2017-ben

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban.

A mesék királya Hans Christian Andersen

Száznegyvenkét éve, 1875. augusztus 4-én halt meg Hans Christian Andersen dán író, a világ meseirodalmának egyik legnagyobb alakja.

Két és fél ton­ná­nyi köny­vet gyűj­töt­tek a ha­tá­ron túli ma­gya­rok­nak

277 doboznyi, azaz 2,5 tonnányi magyar nyelvű könyvet szállítottak a közelmúltban a romániai Tasnádra. Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kezdeményezte a gyűjtést, amely során igazi társadalmi összefogást tapasztaltak: Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Veszprémből, sőt a finn fővárosból, Helsinkiből is érkeztek adományok.

Digitálisan is elérhető a kötelező irodalom

Már egy ingyenes okostelefonos alkalmazás segítségével is hozzá lehet jutni a kötelező olvasmányok egy részéhez. A Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjáról régebb óta letölthető több kötet is.

Nádasdy Mausoleum - Az Országgyűlési Könyvtár könyvritkasága

Nádasdy Mausoleum - Az Országgyűlési Könyvtár könyvritkasága
Szent László emlékévhez kapcsolódóan mutatjuk be a muzeális gyűjteményünk egyik különleges darabját, az 1664-ben Nürnbergben megjelent Mausoleum című művet. A mű az egyik legfontosabb 17. századi portrésorozatot tartalmazza.

Megnyílt a világ legnagyobb könyvesboltja

A világ legnagyobb könyvesboltja igazából egy könyveskert, mozi és kiállítóterem is kapcsolódik hozzá.

Daniel Kehlmann a jövő évi Könyvfesztivál díszvendége

Daniel Kehlmann német író lesz a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége 2018. április 19. és 22. között. A hírt a Magvető Kiadó facebook-oldalán jelentették be.

500 éves az Országgyűlési Könyvtár legöregebb könyve, Werbőczy Tripartituma

Tripartitum (magyarul Hármaskönyv) néven ismeretes az a szokásjogi gyűjtemény, amelyet II. Ulászló király megbízásából az országbírói ítélőmesterből nádorrá lett Werbőczy István 1504 és 1514 között állított össze.

Külföldi történettudományi adatbázisunk: a Historical Abstracts

A Historical Abstracts az EBSCO adatbáziscsomag történelmi szakadatbázisa, mely a világtörténelem 1450-től napjainkig terjedő időszakának kutatásához kínál értékes szakirodalmat.

Egypercesek

Elhunyt Brian W. Aldiss sci-fi író

Elhunyt Brian W. Aldiss sci-fi író

Fontos érdemeket tulajdonítanak neki a brit sci-fi fejlődésében

Felderítés a Frontvonalak után

Megtartotta az első rész minden erősségét, de még több lélegzetelállító bevetéssel és szívszorító drámával találkozhatunk a regényben

Újraindul a zsebkönyvtár

Az sorozat a világ- és magyar irodalom „kötelezően ajánlott” műveit adja közre

Csillogó mementó

Nógrádi és gömöri népmesék

Százharminc kézzel írott levél

Kalapács alatt Yeats és Olivia Shakespear szerelmes levelei

Feliratkozás a hírlevélre

Email