Egy kedves és szorgalmas úr Hollywoodból

Mostanság egyre többen írnak füveskönyet, melyekben túlteng a bölcsesség, a hétköznapi filozófia és oldalként terjeng az életvezetési tanácsadás is. Gavin Edwards Tom Hanks szerint a világ című könyve is ebbe a sorba tartozik. A hatalmas népszerűséget összegyűjtött sztároktól sokan olvasnak okosságokat, sokaknak számít hitelesnek, hasznosnak és érvényesnek a celebek által mondottak. Ez a kötet egy életútba öntött kedvesség bölcsessége összegzését jelenti.

Kép forrása

A Tom Hanks szerint a világ című könyv abból a sorozatból egy, mely a John Irving író által alkotott Garp szerint a világ című regény alapján keletkezett trendre épül. Tudni kell ehhez, hogy Garp egy kissé ügyefogyott, de alapjában véve jószívű, szorgalmas srác, aki felnőve is anyja mellett él, vagyis hozzá köti életét. Ezt Tom Hanks egyik leghíresebb filmszerepéhez is tudjuk kapcsolni, hiszen Forrest Gump hasonló figura volt. Azt persze nem állítom, hogy Tom Hanks azonos Forest Gumppal, de az 1956-ban született, kétszeres Oscar-díjas színész - legalábbis gyerekkorában - egy igen félénk figura volt. 
Edwards, aki nem mellesleg Bill Murrayről is írt életrajzi kötetet, ezúttal hatvan izgalmas és fordulatos évről számol be az olvasóknak, amelyek által elmeséli Tom Hanks életét és pályafutását. A könyv írói bizonyára több hetet töltött együtt a Ryan közlegény megmentése című szuperprodukció főszereplőjével, hogy mindent megtudjon róla. Ennek megfelelően az amúgy sem savanyú pofa Edwards Hankstől átvett humorral spékelte meg a történet elmesélését. Kezdve az első színpadi szerepléseket jelentő közép- és főiskolai évektől, az 1980-as első filmszerepén, majd az ebben az évtizedben alakított, főként komikus szerepek megformálásán keresztül a világsikerig. Külön kiemelt fejezet a kötetben a 90-es évek, amikor Tom Hanks olyan máig népszerű mozikban játszott, mint a Philadelphia, a már említett Forrest Gump vagy az Apollo-13 címűek. Természetesen az ezt követő, talán még intenzívebb és izgalmasabb időszakról is sok szó esik, így például A számkivetett, A kárhozat útja, a Terminál, a Da Vinci-kód, az Angyalok és démonok című alakításairól is. 
Hanks nemcsak színész, de producer is, sőt néha a forgatókönyv írásba is besegített. Kedves, nyugodt, intelligens egyénisége a biztosíték arra, hogy sem munkájában, sem pedig magánéletében nincsenek különösebb zűrök, leszámítva talán első, kissé viharosra sikerült házasságát. Egyszóval ezúttal nem egy fenegyerek, egy hollywoodi rosszcsont élettörténetét és az abból levonható füveskönyvi tanulságokat olvashatjuk el, hanem egy tényleg kedves és humoros fickóét, aki kitartó munkával, fáradhatatlansággal, szakmai alázattal és tisztelettel élve jutott el a csúcsra, hogy ott is maradjon elég rég és még remélhetőleg jó sokáig.