Elhunyt Lars Norén

76 éves korában elhunyt Lars Norén svéd drámaíró, világhírű színpadi szerző. Az Albert Bonniers kiadó szerint az író halálát koronavírus fertőzés okozta.

Kép forrása

„Lars Norén írói és dramaturgi munkájának fontosságát lehetetlen néhány szóban összefoglalni, az egyik legnagyobb kortárs írónk volt” - hangoztatta Eva Bonniers, aki a könyvkiadónál Norén műveit szerkesztette.
Per Olov Enquist mellett Lars Norén volt az 1970-80-as évek Svédországának legfontosabb drámaírója. August Strindberg (1849-1912) utódjának tartották, mivel nagy szerepe volt a strindbergi dramaturgiai hagyományok továbbvitelében.
Az 1944-ben Stockholmban született Norén az 1960-as években versek írásával kezdte irodalmi munkásságát, majd a 70-es évek végétől a színházak kerültek érdeklődése középpontjába nemcsak drámaíróként, hanem rendezőként is. Kereken 30 vers-és prózakötete jelent meg, írt rádiójátékokat, televíziós fogatókönyveket is.
Nem csupán a stockholmi Drámaszínházban vitt színpadra műveket, hanem a párizsi Comédie Francaise-ben is, legutóbb 2018-ban.
Norén több műve magyarul is megjelent (Háború, Az idő a mi otthonunk, Őszi álom) és a színházak is műsorra tűzték darabjait, köztük Az éjszaka a nappal anyja című művét, valamint a Háborút 2005-ben, Ascher Tamás rendezésében.
Lars Norén megkapta a Svéd Akadémia Északi-díját, amelyet kis Nobel-díjként tartanak számon, és régóta az irodalmi Nobel-díj várományosának tartották hazájában.
„Ő volt a legnagyobb drámaírónk Strindberg után” - méltatta őt Björn Wiman, a DagensNyheter legnagyobb svéd napilap kulturális szerkesztőségének a vezetője.