A magyar fotográfia sokszínűsége

Review of Hungarian Photography címmel jelent meg angol nyelvű kiadvány a magyar fotográfia nemzetközi ismertségének növeléséért.

Kép forrása
 
A Review of Hungarian Photography célja, hogy szélesebb körben, a nemzetközi közönség számára is ismertté tegye a Magyarországon dolgozó fotográfusok és fotós szakírók munkáit - olvasható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Fotóművészet magazint kiadó Kortárs Művészeti Alapítvány évente megjelenő, angol nyelvű folyóiratának cikkei, interjúi és tanulmányai a magyar fotográfia sokszínűségét és sokrétűségét tükrözik.
A Capa Központ szerkesztői csapatának - Csizek Gabriellának, Gáspár Balázsnak, Gellér Juditnak és Mucsi Emesének -, valamint a Fotóművészet főszerkesztőjének, Surányi Mihálynak a válogatásában megjelenő folyóirat első számát a Fotóművészet magazinban 2017-ben és 2018-ban megjelent írásokból állították össze.
A közleményben Gellér Judit szerkesztőt idézik, aki elmondta: a cikkek, interjúk és tanulmányok kiválasztásakor az volt a céljuk, hogy a magyar fotográfia sokszínűsége és sokrétűsége szélesebb körben is megismerhetővé váljon. Fontos szempont volt, hogy a nemzetközi színtéren már ismertebb alkotókról újonnan felfedett tények és történetek jelenjenek meg, mint például André Kertész naplórészletei, a Pécsi Műhely vagy a Munka-kör fotócsoportjának tevékenysége.
Mint kiemelte, kortárs alkotók - többek között Benkő Imre, Korniss Péter, Kudász Gábor Arion, Ősz Gábor, Szabó Dezső, Telek Balázs - és feltörekvő, fiatal művészek munkáinak bemutatása, műgyűjtőkkel, vagy épp a Fortepan online fotógyűjtemény alapítójával készített interjúk, kiállításkritikák és beszámolók az egyetemi diplomavédésekről egyaránt szerepelnek a válogatott cikkek között.
„Bízunk abban, hogy ezekben a tanulmányokban is megmutatkozik a magyar fotográfia kiváló múltja és izgalmas jelene, az olvasók pedig nem csupán hasznos tudás birtokába kerülhetnek, de érdekes és egyben élvezetes olvasmányokhoz is jutnak” - mondta Gellér Judit.
A kiadvány online ezen a linken érhető el!