Péntektől nincs szíve a földnek

MEGJELENT: 2020. november 17., kedd | SZERZŐ: László T. András

Péntek Orsolya nyerte el a 2020-as Litera-díjat A földnek nincs szíve című novellájával. A megosztott második helyen Józsa Márta végzett Balt Orient, illetve Láng Orsolya Láthatatlan infarktusok című írásával.

Kép forrása

Az első helyezett Péntek Orsolya gyerekkora óta festőnek készült, négyéves korától tanult rajzolni, hivatalos képzésben 11 éves korától 23 éves koráig részesült. Gyerekkora óta a kora középkori és az olasz kora reneszánsz, a metafizikai festészet – elsősorban Giorgio de Chirico – és az olasz futurista művészek által felvetett festészeti kérdések izgatják. Mesterei közül Szentgyörgyi József festőművész (1940–2014) volt rá legnagyobb hatással. Húsz esztendeje kezdett írni, prózaíróként és költőként debütált a Lyukasóra című folyóiratban. 
A Litera-díjat a Litera irodalmi portál 2006-ban alapította, azóta minden évben (az elmúlt két év kimaradását leszámítva) egy tematikus meghívásos pályázat keretében dönt a zsűri arról, ki kapja az elismerést. 
Ebben az évben a Litera Privát Trianon programja részeként indult Trianoni nősorsok sorozatban szerzőiktől - Bencsik Orsolya, Durica Katarina, Iancu Laura, Józsa Márta, Láng Orsolya, Péntek Orsolya, Radics Viktória, Szabó T. Anna és Szőcs Petra - nők és asszonyok Trianonnal kapcsolatos történeteit feldolgozó novellákat kértek. Lehettek saját, családi történetek, de szólhattak mások, illetve képzelt személyek életéről is. Olyan hiteles történeteket vártak, amelyekből kiderül, mit jelentett, mit jelent Trianon egy nő - asszony, lány, anya, nagymama - számára, és milyen hatással van ez az utódok életére. A művekről négyfős zsűri döntött, melynek tagjai Menyhért Anna zsűrielnök mellett Ablonczy Balázs, Bonivárt Ágnes és Jánossy Lajos voltak. 
A Litera-díjat és a jutalmakat - a járványhelyzetre tekintettel - a későbbiekben adják át.
Megosztás

Egypercesek

Sorozat készül a Sex Pistols-ról

Sorozat készül a Sex Pistols-ról

A rendezői széket az Oscar-díjas Danny Boyle foglalja el

Gyilkosságokban mért történelem

Juan Gabriel Vasquez könyve a politikai gyilkosságok bűzös mocsarába kalauzolja el olvasóit

Száz éve született a „legszebb magyar író”

Új monográfia és film is született Mészöly Miklósról

Szomszédoddal jóba’ vagy?

Immár harmadik kötetét teszi le az olvasók elé Herman Koch, a kortárs holland irodalom új ünnepelt és népszerű szerzője

A kék lótusz rekordja

A korábbi Hergé-eladási rekordot 2014-ben állították fel 2,6 millió euróval