Könyvheti debütánsok

Tizenöt új kiadványt, köztük a Sára Sándor életművét bemutató albumot, valamint Cs. Szabó László és Szilágyi István kötetét jelentette meg a Magyar Művészeti Akadémia a - hagyományos formában elmaradó - 91. Ünnepi Könyvhét alkalmából.

Kép forrása
 
A kiadványokat Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára és Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezetője mutatta be szerdán Budapesten.
Ahogy azt tudni lehetett, a Könyvhetet nem lehetett a szokott módon megtartani, emiatt „sajnos sokkal kisebb az esélye, hogy eljussanak a könyveink a vásárlókhoz” - mondta Pécsi Györgyi, kiemelve, hogy a járvány az MMA Kiadót is érzékenyen érintette, március közepétől június elejéig szünetelt a könyvkereskedelem, de június közepétől megélénkült az érdeklődés, az internetes vásárlás felerősödött.
„A kötetek problémaérzékenyek, eredetiek, újragondolásai egy dolognak, hiánypótlók - a felfedezés örömét adják” - mondta, hozzátéve: „a könyvek a legkülönbözőbb művészeti területeket érintik, köztük a film-, a fotó-, a színházművészet, a szépirodalom, a művelődéstörténet, a művészettörténet, a filozófia és az építőművészet területét. A sokszínű kiadói munka leképezi az MMA jelenlétét és tevékenységét.” 
Kucsera Tamás Gergely példaként emelte ki a Sára Sándor munkásságát bemutató kötetet, amely az alkotót ezúttal a fotóművészeten keresztül ismerteti meg az érdeklődőkkel. Az életmű legfontosabb pontjait összefogó reprezentatív album, amelyben kétszáz fotó szerepel, méltó emléket kíván állítani a sokoldalú - rendezőként, operatőrként, fotósként, tévéigazgatóként is tevékenykedő - művésznek.
Az MMA Kiadó új kötetei között van a Sára Sándor-album mellett a Cs. Szabó László esszéiből és kritikáiból válogató Hősök és antihősök, Szilágyi István Messze túl a láthatáron című új regénye, Szemadám György Lélekszkafander című családtörténete és Radó István Egy filmdramaturg emlékei című kötete. Az új kiadványok között megtalálhatók továbbá Bódy Gábor filmművészeti írásai, Gróh Gáspár Szabó Dezsőről írt monográfiája, valamint a Borbándi Gyula író, Harag György színházi rendező, Haris László fotóművész és Marosi Miklós építész munkásságát bemutató kötetek. A hagyományosan a magyar szerzők munkáit felvonultató könyvheti újdonságok mellett a kiadó által frissen publikált művek között van az MMKI Pars Pro Toto-sorozatának öt kötete: Roger Scruton A szépről című könyve, Russell Kirk Amerika brit kultúrája című kötete, Jean-Luc Nancy Noli me tangere című munkája, Tomas Kulka Giccs és művészet című könyve, valamint Thomas Leddy Rendkívüli és mindennapi című kötete.
Az MMA Kiadó évente negyven-hatvan, zömében saját, kisebb részben közös kiadásban megvalósuló kiadvánnyal jelentkezik a könyvpiacon, 2019-ben negyvenegy, 2020-ban várhatóan ennél valamivel több, nagyjából ötven címmel. Közös kiadásban, illetve együttműködésben partnerei az MMKI, a MÉM, az OSZK, a Magyar Filmarchívum és a Hagyományok Háza.