Friderikusz nemes gesztusa

Több mint négyezer könyvet adományozott saját gyűjteményéből szülővárosa könyvtárának Friderikusz Sándor. Az ünnepélyes átadót augusztus elsején rendezik meg a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Kép forrása

Friderikusz nemrég jelentette be, hogy megválik négyezer kötetes magángyűjteményétől, melyet a nyíregyházi könyvtárnak adományoz. A gyűjteményében megtalálható egyebek mellett a Nemzet Színészei sorozat Agárdy Gáborról szóló darabja, amely eddig hiányzott a könyvtárban megtalálható sorozat repertoárjából, de emellett szép számmal akadnak teljes sorozatok és szerzői gyűjtemények is, melyek példátlanul jó állapotban vannak. 
„Fantasztikus felajánlást tett Friderikusz úr, aki nyíregyházi születésűként igazi lokálpatrióta gesztust tett a könyvtárunk felé. A négyezer-tizenhárom kötet már meg is érkezett hozzánk. Egy nagy teherautó hozta a nyolcvan óriási dobozt. A könyvek katalogizálása már meg is kezdődött, hogy augusztus 1-jére már a polcokon lehessenek” – mondta a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita. Elmondta továbbá, hogy minden köteten fel fogják tüntetni az adományozó nevét, illetve néhány fontosabb kötetnek külön polcot is szentelnek majd.
A könyvadomány ünnepélyes átadóját augusztus elsején rendezik meg a könyvtár olvasótermében, ahova tíz órától várják a nagyérdeműt, ezt követően Friderikusz és Tomasovszki nyilvános beszélgetése következik a könyvtár Kamaratermében. A rendezvényen részt vesz továbbá Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere is.
Az 1958-ban Nyíregyházán született Joseph Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima díjas újságíró, riporter, televíziós műsorvezető, író és szerkesztő gesztusa több hírforrás szerint arra utal, hogy elhagyja az országot, és New Yorkba költözik.