Lengyel segítség a könyvkiadóknak

A lengyel kormány drasztikus, eddig példátlan adócsökkentéssel, azaz tulajdonképpen adómegszüntetéssel igyekszik megmenteni a könyvpiacot, mely – ha megkapják a hozzájárulást – akár precedenst is teremthet.

Kép forrása

Lengyelország a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő áfa kulcsát, Varsó ezért beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz, ehhez ugyanis hozzájárulásuk szükséges.
Mateusz Morawiecki miniszterelnök a könyvkiadók és -terjesztők kérésére fordult az uniós szervhez. Lengyelországban a nyomtatott könyvek árát öt százalékos áfa terheli, ez a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelv értelmében a legalacsonyabb lehetséges adó.
A lépést Andrzej Duda elnök kezdeményezte. Az államfő később Twitter oldalán élőben követhető nyilatkozatában leszögezte: a koronavírus-járvány még súlyosbított az egyébként is bajban lévő könyvpiac helyzetén, a lengyel kormány ezért „legalább bizonyos ideig” csökkentené az adóterheket, közvetve pedig a könyvek eladási árát is.
Duda azon reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a lengyel kormány kérelmét, ezáltal komoly segítséget nyújtva a kiemelt kulturális jelentőségű ágazat stabilitásának visszaállításához.