Angyalok pokla virtuálisan is

Kiemelkedett az újvonalas sci-fik közül Tom Sweterlitsch Letűnt világok című könyve tavaly, most pedig már a világhírnév fényében folytatja a történetmesélést magyarul is megjelent újabb könyvével, az Angyalok poklával.

Kép forrása

„Űrutazás, időutazás, multiverzumok, viking halálkultuszok, rejtélyes és brutális kisvárosi gyilkosság – mindezek remekül megférnek egyetlen történetben”. Tom Sweterlitsch első kötetét, a Letűnt világok című sci-fit promotáltuk egy éve ezekkel a szavakkal, ami sajátos, posztmodern stílusával egy csapásra kiemelkedett az újvonalas sci-fik közül. Neill Blomkamp írótársának most pedig már magyarul is megérkezett az újabb lehengerlő sci-fije, az Angyalok pokla, mely természetesen remekül hozza a lenyűgöző scifis világépítést és a thriller elemekkel tarkított cselekményt. 
A történet a közeli jövő technológiailag sokkal fejlettebb Amerikájában játszódik, egy atomrobbanást után tíz évvel. Pittsburgh a hamu martalékává vált, a túlélők és az ország többi része pedig egy disztópikus, zord és elembertelenedetett társadalmi berendezkedésbe menekült. Egy olyan világba, ahol a média és különböző virtuális kiterjesztései mindenkit befolyásolnak. A lezüllött valóságban a bűnözők kivégzését élőben lehet nézni bárhonnan, mindemellett körbelengi a társadalmat a pornográfia és a szexipar.
Főhősünk, Dominic Blaxton a pittsburghi katasztrófa egyik túlélője. A tragédiában elvesztette feleségét, aki ráadásul születendő lányukkal volt terhes. Némileg a munkába temetkezve, biztosítási kárigényeket mér fel egy magáncégnek. Feladata, hogy gyilkossági ügyekhez köthető holttesteket találjon az Archívumban, a világ interaktív rekonstrukciójában, ahol a valaha élt lakosok szimulációi is megtalálhatók. Miközben Dominic a virtuális térben nyomoz, újra és újra átéli a feleségével töltött utolsó közös emlékeit is. A gyász és a veszteség pedig komoly alkohol- és drogfüggőségbe taszítja.
Legújabb ügye pedig rendkívül furcsa: egy nő feltételezhető gyilkossági ügyében nyomoz, ami során kiderül számára, hogy valaki a nő összes előfordulását ki akarja törölni az Archívumból. Dominic hajthatatlanul kutat, igyekszik kideríteni, hogy ki is lehetett a nő, és hogy valóban meggyilkolták-e. A virtuális világból azonban a valóságba is követnie kell a nyomokat, közben pedig ráébred, hogy az illúziók mélyén megbújó igazság nemcsak a józan eszét, hanem az őt magát, és mások életét is veszélybe sodorhatja…