Kétmillió eurót is érhet a Fust-Schöffer biblia

MEGJELENT: 2019. november 25., hétfő | SZERZŐ: R.G.A.

Elképesztő különlegesség kerül ma kalapács alá Hamburgban. Egy Gutenberg nyomdájából kikerült bibliát árvereznek el hétfőn, a Ketterer Kunst aukciósház árverésén. A dolog érdekessége, hogy a műhely, ahol a könyv készült valóban Gutenberg nyomdája volt, ám a most érverésre kerülő könyvet már nem ő készítette. 

Kép forrása

A dolog úgy esett, hogy Gutenberg a maga nyomdáját egy helyi ügyvéd, Johann Fust hiteléből húzta fel, aki felismerte a könyvnyomtatásban rejlő anyagi lehetőségeket, s egy segéd segítségével kitúrta az alapítót a műhelyből. Ettől kezdve Fust és az egykori segéd vette át a munkát, és lelkesen hirdették, hogy nyomtatott Bibliákat árulnak.
Nos, most egy ilyen kötet került elő.  
Az árverésre kerülő bibliát a Gutenberg-műhely új tulajdonosai, Johannes Fust és Peter Schöffer készítették 1462-ben. A 481 lapból álló könyvet teljes egészben pergamenre nyomtatták, és Itáliában kapott színes és arany iniciálékat. Utolsó oldalára pirossal írták rá a készítők nevét és az előállítás dátumát, ami az első impresszum egy nyomtatott könyvben.
A Fust-Schöffer-féle bibliából kétszáz-kétszázötven készülhetett, mintegy kilencven maradt fenn, de legnagyobb részt töredékekben. Teljes egészében körülbelül húsz könyv van meg, és ezekből csak három található magántulajdonban, a többit könyvtárakban, levéltárakban őrzik. 
Az árverést szervező Ketterer Kunst aukciósház egymillió eurós leütési árral számol, de Jan Graefe, a Münsteri Egyetem bibliamúzeumának szakértője úgy véli legalább kétmillió eurót fognak adni érte, ami – bár az eladónak, egy névtelenséget kérő családnak – nyilván öröm, a könyvrajongó közönségnek nem jó. Ekkora összeget ugyanis egyetlen múzeum sem engedhet meg magának, így csak abban reménykedhetünk, hogy az új tulajdonos nyilvánosan is bemutatja majd a könyvkülönlegességet.
Megosztás