Kik lesznek a díjazottak?

Az irodalmi Nobel-díj kiadását is megakadályozóan botrányos év után, idén két irodalmi elismerést szándékozik kiadni a svéd akadémia. A nem is távoli jövőben tehát megtudjuk, ki lesz a 2018-as és a 2019-es év díjazottja. A bejelentéseket október 10-ére ígérik. 

Kép forrása

Az emlékezetes tavalyi zűrzavar után most talán rendeződik az irodalmi Nobel-díj ügye. A botrány 2018 áprilisában robbant ki. Akkor derült ki, hogy az akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson költő eltitkolta, hogy résztulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely támogatást kapott a Svéd Királyi Akadémiától. Ez persze nem lett volna akkora baj, de a Férjét, Jean-Claude Arnault-t több nő is azzal vádolta meg, hogy erőszakoskodott velük. s mint utóbb kiderült, a dolog sokkal komolyabb, mint a szokványos Metoo-vádaskodás. Arnault tavaly tavasszal két és fél év börtönbüntetést kapott az általa elkövetett nemi erőszakért. 
Közben az is valószínűvé vált, hogy a házaspár a felelős a nyertesek nevének kiszivárogtatásáért. Ezt ugyan nem lehetett bizonyítani, a botrány azonban akkora lett, hogy ki sem adták a tavalyi irodalmi Nobel-díjat. 
Mára azonban elsimultak a hullámok. A Svéd Akadémia megváltoztatta szabályzatát, s az idén több újítás mellett hirdet majd eredményt. 
Az egyik újdonság szerint idén pontos dátum szerint előre lehet tudni, mikor jelentik be az irodalmi Nobelt-díj győztesét. A nevezetes dátum október 10. (Korábban csak annyit lehetett tudni, hogy októberben egy csütörtöki napon.)
Nem újdonság, mert már tavaly megígértek, de mégis rendkívüli, hogy az idén két nyertest hirdetnek, hiszen egyszerre ítélik oda az elmaradt 2018-as és a 2019-es díjat is. (Tény azonban, hogy az irodalmi Nobel-díj történetében van rá példa, hogy egy-egy évben megosztott díjat adjanak át, itt viszont két külön díjról van szó.)

És abban is rendkívüli a helyzet, hogy ez alkalommal sokkal kevesebb tere van a találgatásoknak, mint korábban. Na, ja, kiszivárogtatás nélkül találgatni is nehezebb…. Az egyik legnagyobb fogadóirodánál, a Ladbrokesnál nem is lehet megjátszani az esélyesnek tartott jelölteket. Más fogadóirodáknál azonban van oddsz-lista. Az Unibet oldalán jelenleg Anne Carson vezet öt az egyhez aránnyal, utána következik fej-fej mellett Margaret Atwood, Marilynne Robinson, Olga Tokarczuk és Nádas Péter tizenegy az egyhez aránnyal. A fogadóiroda idén nem nagyon bízik Krasznahorkai László esélyeiben. Ha ő lesz a díjazott, huszonötszörös pénzt fizet. 

Hogy végül kié, illetve kiké lesz a 2018-as és 2019-es díj, azt október 10-én fogjuk megtudni.