Légy matróz Nándi kapitánynál!

Egészen döbbenetes, hogy ha most tíz embert megkérdeznénk arról, hogy hány könyvet látott, olvasott Fa Nándor világkörüli, tengeri útjairól, akkor milyen válaszok érkeznének. Biztos vagyok benne, hogy kevesen tudnának könyvcímeket mondani. Pedig a Kalandjaim a Föld körül című könyv Fa Nándor sajátja, plusz Francois Denis, francia karikaturista zseniális illusztrációi a kötet sok-sok lapján.

Kép forrása

Az a gyerekkori vágy, hogy egyenesen a mesék hőseitől tudjuk meg, milyen volt az a sok kaland, amit átéltek, érthető és alapvető. Fa Nándor Kalandjaim a Föld körül című, gyerekeknek szóló könyve még a felnőtt olvasóknak is hatalmas élmény. A mesehős egy valóság, Fa Nándor mesébe illő utakon jár a világ tengerein, óceánjain, saját építésű hajóival fantasztikus emberpróbáló, tanulságos kalandokat él meg. 
A világszerte ismert és elismert „hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet, amelyet összesen ötször vitorlázott körbe”, nem mellesleg remek író. Stílusa tömör és lényegre törő és mégis olvasmányos, amellett, hogy folytonosan átérződik sorain a tapasztalat és a végtelen vizeken legszükségesebb, az optimizmus. 
A kötet végigveszi a vitorlás hajózás minden apró és hatalmas részletét, elkalauzol azokra a távoli, már-már csak mesékben olvasható és fantáziafilmekben látható vidékekre, szigetekre, varázslatos sósvízi területekre, melyeket csúcstartó első magyarként a szerző is felfedezett. Egy olyan regény révén szállhatunk a fedélzetre kismatrózként Nándi kapitány hajójára, mely a változatos kalandok során túl sokrétű tudásanyagot kínál vízen és szárazon egyaránt.