Bázist alapítottak

Szeptember 18-án Nyitrán Bázis néven új irodalmi és művészeti egyesület alapította felvidéki magyar alkotóművészek. Az új szervezet nemcsak irodalmárokat fogad. Mivel a testület irodalmi és művészeti egyesületként határozta meg magát, annak képzőművészek, szobrászok, színészek, zenészek, táncosok is tagjai lehetnek.

Kép forrása

Az új szervezet sokrétű tevékenysége miatt az egyesületen belül munkacsoportokat hoznak majd létre. Az alakuló közgyűlésen létre is jött a műfordítói és az irodalomtudományi munkacsoport. A szervezet nyitottságát tükrözi, hogy a műfordítók között a magyar irodalmat szlovákra fordító szlovák alkotók is vannak, például Renáta Deáková és Gabriela Magová.
„Szervezetünknek olyan írók és művészek is tagjai lehetnek, akik nem Szlovákiában élnek” – nyilatkozta a szervezet egyik vezetője, Németh Zoltán. Hozzátette, a Bázis mindenki előtt nyitva áll, aki a magyar irodalom szlovákiai jelenlétéhez hozzájárul, a tagság független az állampolgárságtól. A szervezet céljait pedig úgy fogalmazta meg, hogy a magyar irodalom és művészet szlovákiai jelenlétét kívánják erősíteni.
Az új szervezet nemcsak céljai tekintetében tér el a hagyományos szerveződésektől, de például abban is, hogy az érdeklődőknek mindjárt háromféle tagságot is kínál. A rendes tagok mellett, tagjelölteket és pártoló tagságot is nyilvántartanak. Az egyesületnek nemcsak személyek, hanem művészeti társaságok is tagjai lehetnek.
Eddig jó ötven alkotó jelentkezett az új egyesületbe. Az új szervezetet három fős elnökség irányítja. A szervezésért N. Tóth Anikó író, irodalomtörténész, a pályázati források, lehetőségek kiaknázásáért Juhász R. József performansz-művész, a kommunikációért pedig Németh Zoltán irodalomtörténész, költő felel.