Sej-haj Kisküküllő

Több mint húsz falu adatközlőinek táncát tartalmazza az Új pátria DVD-kiadvány, míg az erdélyi Kis-Küküllő menti magyar népzenét mutatja be a Vízmelléki népzene című kötet. Mindkét kiadvány augusztusban jelenik meg a Hagyományok Háza gondozásában.

Kép forrása

A Hagyományok Háza tájékoztatója szerint a több mint húsz éve zajlott Utolsó Óra programhoz kapcsolódóan adják ki augusztus elején Új pátria címmel a DVD formátumú táncanyagot. Emellett megjelenik a Hangszeres Népzenei Példatár sorozat következő kiadványa is, Vízmelléki népzene címmel, amely az erdélyi Kis-Küküllő térsége magyar népzenéjét mutatja be az ádámosi zenekar játékán keresztül.
Több mint húsz éve, 1997 és 2001 között zajlott az Utolsó Óra program, amely elsősorban a magyar nyelvterületen még élő, hagyományos népzenét ismerő és játszó muzsikusok zenei emlékezetének, repertoárjának rögzítését tűzte ki célul. A kezdeményezés megvalósításában a zenei gyűjtőmunkát Árendás Péter, Kelemen László és Pávai István irányította. Az összeállítás zömmel az Erdélyben élő magyar, kisebb számban a román és cigány népesség adatközlőinek táncait tartalmazza. A megjelenített filmrészletekhez kapcsolódóan a lemezen olvashatók lesznek a Pávai István zenekutató, Varga Sándor tánckutató, Galát Péter táncművész és Sztanó Hedvig néprajzkutató által írt tanulmányok is. A magyar és angol nyelvű kiadvány szervesen kapcsolódik az Utolsó Óra program CD-ken publikált zenei anyagához
A Hangszeres Népzenei Példatár sorozat következő kiadványa is megjelenik augusztusban Vízmelléki népzene címmel. Az Árendás Péter és Horváth Attila által szerzett kiadvány az erdélyi Kis-Küküllő menti magyar népzenét mutatja majd be. A kiadvány célja, hogy a Vízmellék népzenéjének bemutatásához a táncházakban méltán népszerű szászcsávási zene mellett a régies játékmódot megőrző ádámosi zenekar játéka is ismertté váljon.