A Legyek Ura kortárs csavarral

A Legyek Ura modern világunk egyik legnépszerűbb könyve. Az ötvenes évek végén keletkezett kötetet többször is filmre vitték. A legismertebb mozi Peter Brook 1963-as filmje volt, de Henry Hook is készített adaptációt a történetből 1990-ben. Az erős történet azóta sem hagyja nyugodni olvasóit. Hamarosan újabb adaptáció készülhet. 

Kép forrása

Ez alkalommal a Szólíts a neveden rendezőjéről, Luca Guadagninoról terjedt el, hogy új filmet készítene William Golding regényéből. Állítólag már tárgyalást is kezdett a rendező a Warner Brothers stúdióval.   
Sajnos napjaink tapasztalata az, hogy amikor Hollywood hozzányúl egy-egy ilyen klasszikus történethez, újabban gyakran valami vállalhatatlan lesz belőle. Sorra-rendre előkerülnek korunk divattémái és mindenképpen helyet követelnek maguknak az eredeti történetekben. Felbukkannak a mozivásznon a női hősök, a homoszexuális karakterek, a színesbőrű szereplők és ki tudja még mennyi féle-fajra reflektorfénybe kívánkozó, egyenlősítendő szubtársadalmi csoport képviselői, hogy a készülő mozi politikailag korrekt, és mindenképpen korszerű üzenetet közvetítő alkotás lehessen. 
A Warner Brothers elképzeléseiről is kitudódott már egy, s más. Már vagy két éve tervezik, hogy új filmet készítsenek A Legyek Urából, és olyan vad ötletek is felmerültek, hogy lányokkal forgatnák újra a történetet. 
Aki azonban ismeri a hatalom és a kiszolgáltatottság, az agresszió és a félelem drámai elbeszélését, az nagyon furcsa lányokat tudna csak elképzelni Jack, Ralph, Malacka, Simon vagy akár Samseric helyén.
Emlékeztetőül ide írom, hogy a regény egy lakatlan szigetre vetődő iskoláscsoport története, akik elveszítve az indulataik felett őrködő társadalmi kontrollhálózatot, rémes gondolatokra és szörnyűséges cselekvésekre jutnak.  
A tervezett mozival kapcsolatban is van okunk aggódni, mivel Luca Guadagnino úgy nyilatkozott, hogy egy „kis kortárs csavart” is szeretne belevinni a sztoriba, noha alapvetően szöveghű feldolgozást tervez.