A helikoni mártírokra emlékeztek

MEGJELENT: 2019. augusztus 13., kedd | SZERZŐ: Gábor Bálint

A helikoni íróparlament mártírjaira – Karácsony Benőre, Lakatos Imrére, Járosi Andorra és Ligeti Ernőre – emlékeztek az elmúlt hétvégén a marosvécsi kastélyban. A kétnapos rendezvényen Benedek Elek születésének százhatvanadik, halálának kilencvenedik évfordulójára is emlékeztek.

Kép forrása

A Székelyhon beszámolója szerint a Kemény János Alapítvány közel húsz évvel ezelőtt kezdeményezte a helikoni írók leszármazottainak találkozóját, amit azóta minden évben megszerveztek. Idén a helikoni íróparlament mártírjainak – Karácsony Benő, Lakatos Imre, Járosi Andor és Ligeti Ernő – életműve, illetve Benedek Elek munkássága volt a kétnapos rendezvénysorozat témája.
Albu Balogh Andrea Nagyváradról érkező irodalomtörténész Karácsony Benő életéről értekezett, Filep Tamás Gusztáv budapesti kutató Lakatos Imre, Veres Emese Gyöngyvér, szintén budapesti kutató Járosi Andor, míg Gidó Attila kolozsvári történész Ligeti Ernő életútját ismertette. 
A százhatvan évvel ezelőtt született, s kilencven éve elhunyt Benedek Eleket 1926-ban Erdélyben a legismertebb és legnépszerűbb író volt, ennek ellenére mégsem kapott meghívást a marosvécsi helikoni találkozóra. Maradandó életművén azonban nem lehet átlépni, beszélni kell róla, emlékezni rá, annál is inkább, hogy hagyatéka még mindig él, főleg Erdélyben. 
A nagy mesemondó írói, szerkesztői munkája mellett mindig hangsúlyozta a gyermekirodalom felette szükséges voltát, s azt, hogy nem lehet egy nemzeti kultúrát felépíteni, ha nem látják el a gyerekeket minőségi könyvekkel. 
Az irodalmi találkozó és megemlékezés második napján Kemény János és családja, valamint az Erdélyi Helikon körének érdemeit mutatták be az előadók, illetve az alkalomra készült műsorral lépett fel a helyi iskola csoportja, majd néptáncelőadással és filmvetítéssel ért véget az esemény.
Megosztás