Nincs többé Gülen utca

MEGJELENT: 2019. augusztus 8., csütörtök | SZERZŐ: Rácz

Divatba jött néhány esztendeje, hogy diktatúrával vádolják a kormányzó erőt annak politikai ellenfelei. A bonapartista hatalomgyakorlás vádjaival kapcsolatban könyvek, tanulmányok és leleményes elnevezések jelennek meg a közéletben, így hitelesítve az üres kommunikációs rohamokat. 
A dolog azért aggasztó, mert miközben a demokratikusan működő politikai erők diktatúraépítéssel vádolják egymást, szinte észre sem vesszük, amikor az elnyomás valóban teret nyer. 

Kép forrása

Törökországban a múlt héten jelentette be Ziya Selçuk oktatási miniszter, hogy a közelmúltban háromszázegyezer nyolcszázhetvennyolc kötetet semmisítettek meg, mivel a kormány fellép minden, a jelenleg Amerikában tartózkodó Fethullah Gülen muszlim hitszónokhoz köthető dolog ellen. 
A könyvpusztítás iskolákat és könyvtárakat is érint, és sokszor egészen bizarr okok miatt kerülnek indexre a kiadványok. A Turkey Purge oldal arról számolt be, hogy 2016-ban egy matematikakönyvet azért vontak ki a forgalomból, mert az egyik feladatban „F pontból és G pontba” kellett vonalat húzni, ezek pedig Fethullah Gülen monogramjának betűi. A BirGün napilap szerint pedig egymillió nyolcszázezer iskolai olvasókönyvet azért zúztak be és nyomattak újra, mert megemlítették bennük Pennsylvaniát, ahol jelenleg Fethullah Gülen meghúzza magát. 
S, ahogy a cenzúra-projekteknél lenni szokott, a mindenre kiterjedő szellemi tisztogatás során átnevezték Ankara Gülen nevű utcáit is. 
Az indexre tett hitszónok a hetvenes években indította el mozgalmát, amely az évezred végére 
jelentős befolyásra tett szert a török igazságszolgáltatásban és az államigazgatásban. Iskolahálózatot tartott fenn és számos civil szervezet, vállalat és médium felett bírt befolyással. Kezdetben Recep Tayyip Erdoğan iszlamista politikus mentora volt. Erdoğan 2002-es választási győzelme után sokáig támaszkodott Gülen hálózatára és együtt küzdöttek a török állam világi jellegét fenntartó kemalista hadsereg befolyása ellen. 2013-ban azonban Gülen és Erdoğan szakítottak, sőt a 2016-os törökországi katonai puccskísérlet után az elnök őt tette meg az összeesküvés fő felelősévé és politikai tisztogatásba kezdett mindenütt gülenisták után kutatva.
A tisztogatás keretében mostanáig kétszáz sajtóorgánumot és kiadót zártak be, nyolcvan író ellen nyomoztak és emeltek vádat, ötezernyolcszáz egyetemi oktatót bocsátottak el. Úgy tűnik, most a könyvek kerültek napirendre. 
Persze innen, Európából nézve, nem a gülenista mozgalom, hanem a kemalista hadsereg felszámolása az igazi veszteség, de ennek részleteiről nem adott most hírt a The Guardian.
Megosztás

Egypercesek

Eldönthetjük, hogy hogy kívánunk kipusztulni

Eldönthetjük, hogy hogy kívánunk kipusztulni

Ami tegnap még kétségesnek tetszett, arról mára kiderülhet, hogy alapvetés

Katalán költő kapta a Cervantes-díjat

Az ibériai kultúra egységét kifejező gesztus

Ahol a folyami rákok énekelnek

Szerelem, magány, természet, ösztönök, előítéletek

Rajzfilmünnep a Mézga-családdal

„Számos helyszínen lesznek kísérőprogramok, beszélgetések, a gyerekeknek kreatív foglalkozások”

Adyt énekel a Makám

Az Ady-műsor a bécsi Collegium Hungaricum felkérésére, a költő halálának századik évfordulója alkalmából született