A szabadság vitaminjai

Ismét a legfontosabb nemzedékhez, a mai húszas és harmincas generációhoz szólunk, amikor az Ezentúl lesz banán című novelláskötet ajánljuk. A szerzők történetei egy olyan tragi-komikus időszakról mesélnek, melyet a mai fiatalok legfeljebb, ha szüleiktől ismernek, de sokszor még azoktól sem. A rendszerváltás harmincadik évfordulójára kiadott könyv, orrvérzésig magyar tanulságokkal szórakoztatja és oktatja az olvasót.

Kép forrása

Mivel aznap azt dobta ki a szárító, a minap a Ghostbusters filmek logójával ékes klassz kis pólómat vettem fel. Egy erdélyi származású, negyvenes kollegina pedig megkérdezte, hogy ez minek a jele. Dülledt szemekkel soroltam csak a színészeket: Sigourney Weaver, Dan Aykroyd, Bill Murray… de semmi, mire kérdeztem, hogy hol volt a nyolcvanas években, mire mondta, hogy Ceaușescu rezsimjében, ahol a nyugatról nem jött be semmi, nem, hogy Ghostbusters, de még a Coca Cola se. A rendszerváltás után persze minden más lett, de ott, addig brutális zárlat volt. 
Az Ezentúl lesz banán című novelláskötet ugyan a magyarországi rendszerváltásról szól, de alapjaiban mégis egész térségünkről: nemcsak politikai, közéleti, gazdasági, kereskedelmi, de kulturális és minden egyéb szempontból is vízválasztó volt a rendszerváltás történelmi pillanata a közép-kelet európai országok és az egyesek életében. A kötet címe pedig arra a mindennapi helyzetre kacsint vissza, amikor a hiánygazdaságnak köszönhetően csak télen volt kapható Magyarországon déligyümölcs (mondván, gondolom, hogy a magyar lakosságnak csak akkor adjunk jutalomértékű, vitamindús, egzotikus ételeket, ha már megérdemlik és nagy szükség van rá). 
Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála és Vörös István szerzők a novelláskötetben olyan történetek alapján meséli el a rendszerváltást, melyek, mondjuk a Tímár Péter által rendezett Csapd le csacsi című filmből is ismerősek: a régi, szocializmusnak nevezett rendszer és az új, demokratikus, fejlődésen, piacgazdaságon alapuló berendezkedés közötti átmenetek, ellentétek, azonosságok adta komikus és tragikus helyzetekre, személyekre épülnek.