Táskát a könyvtárból

A Kívül tágasabb blog adott hírt a minap egy különleges könyvtári kezdeményezésről, amelyről – a magyar könyvtárosok éppen zajló vándorgyűlésének apropóján – mi is beszámolunk. Hátha ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy még jobban működjenek a hazai könyvtárak. 

Kép forrása

Nos, a New York-i városi könyvtár a maga fiókkönyvtárai számára pályázati lehetőséget kínál, hogy a helyi bibliotékák újszerű és a helyben szükséges módon állhassanak közönségük rendelkezésére. Idén több mint háromszáz ötletet nyújtottak be a helyi könyvtárosok, és ezek közül huszonöt kapott támogatást a megvalósuláshoz. Idén azonban a szokványos programok – családi rendezvények, újságok digitalizációja és hasonló ötletek – akadt egy különleges koncepció is. 
Michelle Lee, a New York-i Riverside Könyvtárból azzal az elképzeléssel pályázott, hogy álláskeresésben segítené a helybéli fiatalokat, de nem akárhogyan. Elképzelése szerint a könyvtárban az álláskeresők nemcsak önéletrajzuk és a jelentkezésük megírásához kapnának segítséget, hanem ahhoz is, hogy mit vegyenek fel az állásinterjúra. 
„Sok fiatal olvasónk nem tudja, hogy mi lenne a megfelelő öltözet, vagy egyszerűen csak nem rendelkezik ilyennel” – mondta a CNN-nek az ötletgazda, aki szerint sokaknak még dossziéjuk sincs a papírjaiknak, nem, hogy aktatáskájuk. „Nem engedhetik meg maguknak az ilyen kiegészítőket, így azt akartam, hogy hozzájussanak ezekhez” – magyarázta a lány, aki egy tucatnyi táskát, nyakkendőt, csokornyakkendőt és díszzsebkendőt vásárolt a könyvtár számára, hogy azokkal ízlésesen felöltöztethesse az álláskeresőket. 
Az állásinterjú vagy a diplomaosztó ünnepségre készülő fiatalok, vagy nem annyira fiatalok, azaz tulajdonképpen bármelyik könyvtárlátogató, most mindenféle kiegészítőt bérelhetnek a Riverside Könyvtárból, mert talán mondani sem kell, az ötletét támogatásra érdemesnek találták a New York-i központban.