Magyar Csaba megállt egy novellára

MEGJELENT: 2019. július 2., kedd | SZERZŐ: László T. András

Magyar Csaba A házikedvenc című műve nyerte az idei Álljon meg egy novellára! című novellapályázat fődíját. A JCDecaux versenyének legjobb húsz írását a nyáron a busz- és villamosmegállókba helyezik ki Budapesten és a megyeszékhelyeken.

Kép forrása

„Az élhető Budapest azt is jelenti, hogy jó minőségű, izgalmas, friss kultúra legyen elérhető minél többek számára. A pályázat jól szolgálja ezt” – értékelte a kezdeményezést Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.
Az idei, immár harmadik kiírásra minden korábbinál több, mintegy négyezerötszáz novella érkezett. Az alkotók legfeljebb három, minimum 3600, maximum 4000 leütés terjedelmű művel pályázhattak. Azt tapasztalták a szervezők, hogy az alkotók sokkal tudatosabbak lettek, az ötpercesnek mondott terjedelem megtervezését jobban tetten lehetett érni.
A témák között nagy számban szerepeltek az életproblémák, gyerekkori emlékek, szerelmi történetek, néhány, a közösségi közlekedéshez kapcsolódó írást is beküldtek.
„A rövid novella talán a legnehezebb műfaj, minden szónak óriási szerepe van. Az irodalmat, az olvasást magától értetődővé teszi, hogy a megállókban lehet vele találkozni” – fogalmazott Antal Nikolett, a Fiatal Írók Szövetsége társelnöke. 
A győztes Magyar Csaba 300 ezer, a második Dizseri Barnabás (írásának címe: Minden oké?) 200 ezer, a harmadik Pölczman Péter (Várandósságmenedzser férfiaknak) 100 ezer forintot kap; különdíjas lett Baki Dániel Megálló című novellája. A legjobb húsz írás szerzője velük együtt vehette át saját műve plakátját, ami országszerte olvasható lesz a busz- és villamosmegállókban.
A tavalyi évhez hasonlóan a JCDecaux az idén is közönségszavazásra buzdítja az utazó- és az olvasóközönséget: a pályázat weboldalán július 9-ig lehet szavazni az egyéni kedvencre a zsűri által legjobbnak ítélt húsz novella közül, a legtöbb voksot kapó novella szerzője lesz a közönségdíjas.
Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét