Magyarország a díszvendég Szöulban

A Koreai Köztársaság és Magyarország közötti teljeskörű diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulója alkalmából Magyarország lett az 1954-ben alapított, Szöuli Nemzetközi Könyvvásár díszvendége, így ez alkalommal a magyar kultúra különleges szerepet kap a dél-koreai könyves seregszemlén.

Kép forrása

Ázsia második legnagyobb könyvszakmai eseményén idén kétszázharmincnégy helyi és harminckét országból érkező, kilencvenegy külföldi kiállító mutatkozik be önálló standdal.
A magyar stand kulturális programjai között író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, filmvetítések, gyerekprogramok, koncertek, Rubik-kocka- és néptáncbemutató, mézeskalács-készítés, valamint gasztronómiai kóstolóval egybekötött könyvbemutató is várja a magyar irodalom és kultúra iránt érdeklődőket.
Jelen lesz Szöulban Oravecz Imre író, aki a magyar és koreai irodalom kapcsolódásairól, hasonlóságairól beszélget koreai partnerével, Lackfi János Milyenek a magyarok? című kötetét mutatja be Szirtes Edina Mókus zenész közreműködésével, míg Marék Veronika és Dániel András diafilmvetítéssel egybekötött meséléssel, kézműves foglalkozással várja a koreai gyerekeket.
A magyar művészeti és tudományos innovációkat megidéző, száznyolcvan négyzetméteres díszvendégstand Szauder Dávid médiaművész, a Szövetség'39 alkotócsoport és a Nagton tervezésében és kivitelezésében valósult meg. A standon látható kiállítás magyar tervezők által megálmodott dizájnüveg felhasználásával készült, és a magyar tudósok legismertebb találmányait mutatja be a golyóstolltól a Rubik-kockán át a kontaktlencséig. Kiemelt helyet kapott a magyar megjelenés helyszínén a Moholy-Nagy László kísérletei alapján készült fénytér-modulátor, amellyel a Bauhaus művészeti irányzatának magyar alkotójára, valamint az irányzat alapításának centenáriumára emlékeznek.
A látogatók a magyar stand színes kínálatában a koreai nyelven eddig megjelent mintegy kilencven magyar kiadvány mellett a legfrissebb magyar könyvtermésből válogathatnak, valamint itt vásárolhatják meg és dedikáltathatják a díszvendégség alkalmából koreai nyelven megjelent hat magyar kötetet is: Bereznay Tamás Hungarian Dessert Book, Gárdos Péter Hajnali láz, Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig!, Örkény István Rózsakiállítás és Szabó Magda Az ajtó című köteteit.