Könyvünnep a Duna-parton

MEGJELENT: 2019. június 14., péntek | SZERZŐ: Rácz

Csütörtök délután megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok Budapesten, a Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen, ahol hétfőig százhatvannyolc kiadó és könyvesműhely több mint háromszáz új kötettel várja a közönséget.

Kép forrása

„A mai kor talán semmivel sem írható le pontosabban, mint két kérdőszóval, hogy honnan és hová. Ez az átmenet, amelyet a jövő kész állapotként lát majd”, miközben a jó irodalom presztízse megingathatatlannak tűnik, tízezrek olvasnak verseket, persze főleg online – mondta Simon Márton, aki a Könyvhetet megnyitó beszédében a jelenről a jövőnek írt leveléből olvasott fel.
Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke felidézte: a Könyvhét elődje, a Könyvnapok gondolatát 1927-ben Miskolcon vetette fel Supka Géza. Az elsőt két évvel később, 1929-ben rendezték meg, azóta csak egyetlen évben, 1957-ben nem volt könyvünnep Budapesten.
Az elmúlt egy évben a magyar irodalom pótolhatatlan veszteséget szenvedett többek között Kányádi Sándor, Grendel Lajos, Tandori Dezső és Térey János halálával – hangsúlyozta.
A megnyitó után a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a Szép Magyar Könyv 2018 verseny díjait. A szépirodalmi művek kategóriájában Esterházy Péter és Nádler István kötete, a Hét utolsó szó nyert (Corvina Kiadó). A gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriájában Dániel András A nyúl formájú kutya (Pozsonyi Pagony) című kötete kapott díjat. A könyvsorozatok között a Helikon Zsebkönyvek, az ismeretterjesztő könyveknél a Kék könyv – A kék vércse ökológiája és megőrzése (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), valamint az Isten/nő (Szépművészeti Múzeum, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum) című kötet kapta az elismerést. Az év illusztrátora kategóriát Rofusz Kinga nyerte az Otthon című kötetért (Vivandra).
Áder János köztársasági elnök különdíját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által kiadott „Volt a hazának egy-két énekem” – Arany 200 című emlékkötet, Orbán Viktor miniszterelnök különdíját Sziget Kovács Viktor Az ég madarai (Corvina Kiadó) című kiadványa nyerte. Tarlós István főpolgármester különdíját a Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria kiadásában megjelent Újranyitás hetven év után – A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának története című könyv kapta. A Tamás László-emlékdíjjal Beh Mariann A kert konyhája (Book Kiadó) című receptkönyvét ismerték el.Megosztás