Magyar alkotó elismerése

Ebben az évben tizennégy, írói pályájuk elején járó szerző, köztük a magyar Mán-Várhegyi Réka nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját. Az elismerést Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa és Valer-Daniel Breaz román kulturális miniszter jelentette be a múlt héten.

Kép forrása

Az Európai Bizottság 2009-ben – a Kreatív Európa program támogatásával – hívta életre az Európai Unió Irodalmi Díját azzal a céllal, hogy az elismerés révén nyújtson segítséget az Európai Bizottság szerzőknek, kiadóknak, fordítóknak és könyvkereskedőknek ahhoz, hogy színvonalas és változatos irodalmi alkotásokkal gazdagítsák az Európában és a kontinens határain kívül élő olvasók életét.
A díjat az unió minden évben írói pályájuk elején járó szerzőknek ítéli oda, hogy ezzel is felhívják a közönség figyelmet a kortárs európai irodalom gazdagságára, valamint Európa sokszínű kulturális és nyelvi örökségére.
A díjazás során az országok hároméves ciklusban kerülnek sorra, évente tizenegy-tizenhárom ország zsűrijét kérik fel a díjazandó alkotók író kiválasztására. Magyarországra legutóbb 2015-ben került sor, akkor Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetét jutalmazták.
A győztesek október 2-án vehetik át az elismerést, illetve a díjjal járó ötezer eurós (mintegy egymillió hatszázezer forint) pénzjutalmat Brüsszelben.