Országos József Attila program indul

MEGJELENT: 2019. április 16., kedd | SZERZŐ: Gábor Bálint

A magyar költészet napján, azaz József Attila születésnapján különleges programsorozat elindításáról számolt be Ferencváros polgármestere Bácskai János. Visz a vonat címmel országos kezdeményezés mutatja be József Attila életének öt fontos helyszínét.

Kép forrása

A költészet napja alkalmából szervezett nagyszabású rendezvényen a kerület polgármestere bejelentette: Visz a vonat címmel országos program indul, amely József Attila életének öt fontos helyszínére, a Ferencvárosba, Öcsödre, Szabadszállásra, Makóra és Balatonszárszóra viszi el az érdeklődőket, az öt József Attila Emlékhely együttműködésében.
A projekt célja, hogy az ország öt József Attila-emlékhelyét közös platformra hozva, közös egységként kommunikálja. A települések és a helyszínek megismertetése mellett a József Attila-kultusz építése, fenntartása, gazdagítása is célja a szervezőknek. Ezzel kapcsolatban a polgármester rámutatott, hogy a költő napjainkban is rendkívül népszerű, folyamatosan jelennek meg újra kötetei, zenésítik meg verseit.

Ugyanakkor abban is bíznak a szervezők, hogy a kezdeményezés hozzájárul az általános kulturális ismeretek elmélyítéséhez, műveltségünk gyarapodásához, irodalomról alkotott képünk teljesebbé válásához. A program tehát oktatási, kulturális, nevelési és turisztikai célokat is szolgál. 

A József Attila gyerekkorában tizennégy évet töltött el Ferencvárosban, közben Öcsödön (a mai Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben) két évet volt állami gondozottként, itt tanult meg írni és olvasni. A Bács-Kiskun megyei Szabadszálláson több nyarat töltött nagyapjánál, a Csongrád megyei Makón járt gimnáziumba, a Somogy megyei nagyközségben, Balatonszárszón (ahol utolsó szép nyarát töltötte) pedig életét zárta le 1937-ben.

Forrás
Megosztás