Hol lakott Shakespeare?

MEGJELENT: 2019. április 15., hétfő | SZERZŐ: Gergely András

Az irodalomtörténet mindent elkövet azért, hogy hőseiről kiderítsen minden lényeges és tulajdonképpen minden lényegtelen információt. Shakespeare különösen kedvelt alakja a kutatóknak, színes életműve színes életpályát sejtet. És valóban sokat tudunk, vagy sokat vélünkl tudni róla. Most már azt is, hol lakott. 

Kép forrása

Egy Geoffrey Marsh a Victoria and Albert Museum színház- és előadóművészeti részlegének vezetője – az ilyen kutatók végtelen elszántságával – több mint egy évtizede azt kutatja, hogy mi lehetett William Shakespeare pontos londoni lakcíme. Illetve, lakcímei. Hiszen Londonba érkezése után nyilvánvalóan több lakása is volt az előbb ismeretlen színházi embernek, s később a befutott, népszerű szerzőnek. 
Nos, Marsh abból indult ki, hogy bár nem tudjuk, mikor és hogyan érkezett Shakespeare Londonba, az biztos, hogy 1597 és 1598 között a mai Liverpool Street Station közelében lakott. 
Ezután a színháztörténész mindenféle hivatalos iratokat ásott elő és vetett össze egymással, remélve, hogy olyan adatokat talál, amelyek a lakcím felé mutatnak. Arra jutott, hogy Shakespeare valószínűleg a Great St Helen's Street 35 szám alatt lakott. Ez a környék már a XVI. század végén, Shakespeare idejében is felkapott, jómódúak által lakott negyed volt. Sok zenész, politikus, gazdag kereskedő lakott a környéken. 
Ma egy irodaház van a lakása helyén, egyébként meg a londoni City részét képezi, vagyis a város üzleti központjában van.
Geoffrey Marsh erősen hisz abban, hogy az ilyen apróságok hozzásegítenek ahhoz, hogy megértsük Shakespeare motivációit, nyelvi leleményeit, de akár még drámáinak rejtettebb részleteit. 

Forrás
Megosztás