Olga Tokarczuk újra Man Brooker-díjas lehet

MEGJELENT: 2019. április 18., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

A tavalyi győztes, Olga Tokarczuk lengyel író új regényével ismét versenyben van az idei Nemzetközi Man Booker-díj ötvenezer fontos (tizennyolc és félmillió forintos) fődíjáért – derült ki a jelöltek szűkített listájának bejelentéséből.

Kép forrása

A külföldi szerzők angolul megjelent műveinek elismerésére alapított legrangosabb brit irodalmi díjat egyenlően elosztva a győztes mű szerzője és fordítója kapja. Az idei szűkített listán hat irodalmi mű szerepel a világ különböző országaiból. A művek eredeti nyelve arab, francia, német, spanyol és lengyel. A kötetek többségét független kiadó gondozta – ismertette a Nemzetközi Man Booker-díj honlapja.
A döntős alkotások közé került Jokha Alharthi ománi szerző Celestial Bodies című műve Marilyn Booth fordításában, Annie Ernaux francia író The Years (Les années) című könyve Alison L. Strayer fordításában, Marion Poschmann német író The Pine Islands (Die Kiefernn-inseln) című alkotása Jen Calleja fordításában, a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez könyve, a The Shape Of The Ruins (La forma de las ruinas) Anne McLean fordításában, a chilei Alia Trabucco Zerán kötete, a The Remainder (La Resta) Sophie Hughes fordításába és Olga Tokarczuk regénye, a Drive Your Plow Over The Bones Of The Dea (Prowadz swój plóg przez kosci umarlych) új fordítója, Antonia Lloyd-Jones tolmácsolásában.
Tokarczuk tavaly a díjat Flights (Bieguni) című regényéért nyerte el, amelyet Jennifer Croft fordított.
A rövid listára kerülő alkotásokat öttagú zsűri válogatta Bettany Hughes író-történész vezetésével. A testület munkájában Maureen Freely, az angol PEN Klub elnöke, Angie Hobbs filozófus, Elnathan John regényíró és Pankaj Mishra esszé- és regényíró vett részt.
„A bölcsesség minden formája megtalálható a művekben. A váratlan és kiszámíthatatlan narratívák késztettek arra, hogy ezt az igen erős listát állítsuk össze, amelynek minden kötete a kreatív párbeszédet táplálja felforgató és intellektuálisan ambiciózus, szellemes felvillanásaival” – fogalmazott Hughes, aki a fordítások „világosságát és rugalmasságát” is dicsérte.
A 2019-es Nemzetközi Man Booker-díj győztesét május 21-én hirdetik ki Londonban.
Megosztás