Bocsánatot kér a könyvégető pap

Bocsánatot kért és magyarázkodik a könyvégetésen kapott lengyel pap, aki néhány napja azzal hívta föl magára és helyi karizmatikus mozgalmára a figyelmet, hogy okkultizmushoz és mágiához kapcsolódó tárgyakat, így többek között Harry Potter-könyveket küldött máglyára. 

Kép forrása

Az Independent beszámolója szerint most már szánja-bánja a könyvégetést az egyházfi, aki természetesen az okkultizmusra és a mágiára akart lecsapni, de azzal nem számolt, hogy a könyvégetés ekkora felháborodást vált ki.
Rafał Jarosiewicz, az „SMS az égből” nevű katolikus mozgalom vezetője kedd este nyilvánosságra hozott Facebook-bejegyésében azt írja, „szerencsétlen” volt a könyvek és a többi tárgy elégetése. (Emlékeztetőül: A Harry Potter könyveken kívül a plébános elégetett egy afrikai famaszkot, kis elefántfigurákat, valamint több, misztikus, ezoterikus könyvet. A tárgyakat az egyházközösség tagjai gyűjtötték, s azzal indokolták a látványos tűzgyújtást, hogy figyelmeztetni kell a híveket a mágia és az okkultizmus káros befolyására.)
Most hozzá tette: tetteik „egyetlen társadalmi csoport, vagy vallás ellen nem irányultak, ahogyan a könyveket és a kultúrát sem voltak hivatottak támadni”. Szerencsétlen gesztusnak nevezte a könyvek és a többi tárgy megsemmisítéséről szóló fényképeket közzétételét is, ezért ezeket el is távolították profiljukról.
A meakulpázást azzal is kiegészítette Jarosiewicz, hogy elmondták, az alapítvány eddigi működése alatt mintegy negyedmillió könyvet osztott szét ingyen, sokat ezek közül a megsemmisüléstől megmentve. 
A történet úgy kerek, hogy ide idézzük Wojciech Parafianowicz, a koszalini-kolobrzegi egyházmegye szóvivőjének megjegyzését, aki szintén elítélte a történteket, s azt mondta: „nem tetszik neki a papi tevékenyég ezen fajtája”.