Útmenti purgatórium

Számos bűnözői ág mellett napjainkban újabb turbó fokozatra kapcsolt az életmód tanácsadó, avagy coach szcéna. A plasztik placebo vajákosokat, tévés szerencsegurukat és a putnoki halottlátót megszégyenítő kócsok áradatában igazán üdítő a hír, hogy valaki egy irodalmi értékű regényt írt életmódváltásából. Ez a valaki John P. Strelecky, a regény pedig a Miért kávézó.

Kép forrása

Strelecky korunk tipikus figurája volt a nyolcvanas évektől fogva, amikor is egy vállalatnál dolgozott, klasszikus irodakukacként. Igazi idealista volt, akinek gyerekkorában volt egy álma, mégpedig az, hogy repülőgép pilóta lehessen. Ez, szívbetegsége miatt nem valósulhatott meg. Strelecky így lett irodamoly, majd a harmadik x-et betöltve rájött, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Mindent hátrahagyva feleségével nekivágott a nagyvilágnak. 
Az egyéves út után megírta a Miért kávézó című történetet. A szerző könyve gyorsan a sikerlisták élére jutott, a harminchat nyelvre lefordított és több, mint kétmillió példányban elkelt kötetről többször is, mint a Zabhegyező új változatáról beszéltek. 
De miről is szól ez a fura, kissé filozofikus, kissé abszurd regény? A főhős John, egy túlhajszolt menedzser, egyik szabadságán eltéved autójával, mire betér egy fura kávézóba. Fura, mert a neve természetesen ez: Miért kávézó. Az elcsigázott főhős itt azzal kell szembesüljön, hogy ez a különös hely nem mást kínál étlapján, mint az élet nagy kérdéseit. A válaszokat pedig a személyzettel együtt kell megtalálni. „Miért vagy itt?” „Félsz a haláltól?” „Elégedett vagy az életeddel?” Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel bombázzák a Miért kávézó menüjében az oda betérőt. John fokról-fokra rájön, hogy a kávézó sokkal több annál, mint ami elsőre látszik: sorsfordító kérdések és válaszok purgatóriumszerű platformja ez. A nagy kérdés persze leginkább az, hogy a főhősnek és az olvasónak sikerül-e megismernie önmagát a meglelt válaszol tükrében…