Egy nagyágyú köszöntése

A Jelenetek egy operatőr életéből című 2015-ben készült portréfilmmel és A veréb is madár című 1968-ban készült szatirikus vígjáték vetítésével köszönti a filmalap és az Uránia Nemzeti Filmszínház Hildebrand Istvánt. A neves operatőrt munkásságáért idén márciusban Kossuth-díjjal tüntettek ki.

Kép forrása

Az idén kilencvenegy éves Hildebrand a magyar filmművészet számos monumentális történelmi filmalkotásának sikeréhez hozzájáruló, kimagasló színvonalú operatőri munkája elismeréseként vehette át az állami elismerést – idézi fel a Magyar Nemzeti Filmalap közleménye.
A Hilda becenévre hallgató operatőr nevéhez többek közt olyan filmek köthetők, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Sztrogoff Mihály vagy a Psyché.
A veréb is madár Hintsch György 1968-ban forgatott szatirikus vígjátékának restaurált változata az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz látható április 12-én.
A mozi egy jellegzetes, Nyugatnak szánt „east anzixfilm” volt, amely egyszerre figurázta ki a magyar szocializmust és a balatoni extra szolgáltatásokban dúskáló kapitalistákat. A történet többszörös csavart vesz, miközben Hildebrand István a korabeli analóg technikával olyan bravúrokat hajtott végre, mint például az önmagával koccintó ikerpár nagyjelenete, a divatbemutató plánparalel üvegekkel megsokszorozott prizma-látványa, vagy az egy szál prémmel „felöltöztetett” Medveczky Ilona fényképezése is.
A veréb is madár digitális restaurálását a Magyar Nemzeti Filmalap filmfelújítási programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor készítette el Hildebrand István közreműködésével. 
A bemutatót követően, illetve Kocsis Tibor és Konecsny Emőke Jelenetek egy operatőr életéből – Hildebrand István legendáriuma című portréfilmjének vetítése után Hildebrand Istvánnal Kocsis Tibor rendező beszélget.