Ki írta a hőseposzt?

MEGJELENT: 2019. április 17., szerda | SZERZŐ: Gergely András

Nemcsak alkotóként teremtett csodálatos világokat J. R. R. Tolkien, a Gyűrűk ura vagy a Hobbit írója, de egyik irodalomtörténeti elmélete, vagy inkább megérzése is helyesnek bizonyult. A közelmúltban Leonard Neidorf, a Nankingi Egyetem professzora igazolta Tolkien egy irodalomtörténeti feltételezését.

Kép forrása

A világhírű író egyebek mellett az óangol irodalom egy izgalmas alkotását, a Beowulfot is átfogóan elemezte, vizsgálatai során pedig arra jutott, hogy a művet egyetlen szerző írta – számolt be róla a The Guardian.
A középkori elbeszélő költemény Beowulf, skandináv hős története, aki azért érkezik Dániába, hogy megszabadítsa a helyieket egy szörnyetegtől, Grendeltől, majd később a szörny anyját, illetve egy sárkányt is legyőz – igaz, utóbbi halálos sebet ejt rajta.
A hőseposz keletkezését a 8. és a 11. század közé teszik a kutatók, és tizenkilencedik századi felbukkanása óta vitatkoznak azon, vajon egy vagy több személy hozta létre. Tolkien szerint a Beowulf egyetlen ember alkotása, míg mások két vagy több szerzőt feltételeznek. Utóbbi kutatók a szóhasználaton, a tematikán és a stíluson alapuló elemzések alapján többnyire egy olyan határt jelölnek ki, amelyet követően az alkotó személye megváltozhatott.
Leonard Neidorf, a Nankingi Egyetem professzora a most amerikai és kínai kutatókból álló csoportjával arra jutott, hogy Tolkienéknak volt igaza.
A kutatók a vizsgálat során számítógépes eljárásokkal mérték fel a művet, kisebb faktorokat, így az egyedi szó-összetételeket, a ritmikus elemeket és egy bizonyos szünettípus előfordulását analizálták. Mindezek alapján mondhatták ki az egyértelmű eredményt: a saga egyetlen költő alkotása, akiről az is kiderült, hogy merciai dialektussal beszélte az óangol.
Megosztás