Álljon meg egy novellára!

„Istvánnak ez volt az első. A Várban sétálva látta meg a kis reklámtáblát egy ház falán. Addig azt sem tudta, hogy van ilyen.” Ezekkel a mondatokkal kezdődik a tavalyi nyertes alkotás, amelyet az Álljon meg egy novellára! pályázatra küldött be Somogyi Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-magyar tanári szakos hallgatója. Idén újra meghirdeti pályázatát a JCDecaux, hogy ismét élmény legyen a buszra, villamosra várni.

Kép forrása

A pályázati felhívás szerint mindegy, hogy a pályázó „ismert és elismert író, vagy gyakorlott asztalfiók-tartalomgyártó, vagy csak a felhívás eredményeképpen kapott kedvet az íráshoz – itt bárki megmutathatja azokat a gondolatokat, érzéseket, amelyek már csak az olvasóközönségre várnak. A zsűri elé anonim módon kerülnek majd a novellák, ez biztosítja az egyenlő elbírálást.” 
A minimum 3600, maximum 4000 karakter terjedelmű alkotásokat 2019. május 1-ig várja a szakmai zsűri, amelynek élén az elmúlt évekhez hasonlóan Grecsó Krisztián, József Attila- díjas író áll majd. 
„Az írók országa vagyunk. Telis-tele titkos vágyakkal, rajongással, büszkeséggel, hogy ezen a cifra, gyönyörű nyelven írhatunk. A JCDecaux Hungary tavalyi novella-pályázata példátlan siker volt, tengernyi öröm, és még több remény. Muszáj folytatni.” – nyilatkozott a projektről a zsűri elnöke.
A kiválasztott húsz novella Budapesten és az ország megyeszékhelyein lesz olvasható az utasvárókban. A szervezők azonban figyelmeztetnek: a remek novellák kedvéért sem érdemes elszalasztani a ritka járatokat. Akinek fel kell szállnia a buszra, és így nem tudja elolvasni az írást, ne csüggedjen, hiszen a döntős novellák most is megtalálhatóak lesznek az Álljon meg egy novellára! kezdeményezés honlapján, ahol ráadásul szavazni is lehet kedvenceinkre. 
A zsűri által legjobbnak ítélt munka háromszázezer forintos pénzdíjban részesül, a második kétszázezer míg a harmadik helyezett százezer forintot kap.  
Érdemes megpróbálni!