A liberális demokrácia válsága

MEGJELENT: 2019. március 14. | SZERZŐ: Oxi

Miután Francis Fukuyama is akkorát bukott történelemre és politikára vonatkozó jóslataival, mint Rottenbiller, óvatosan kell kezelni az ebben a nem kis témakörben felbukkanó prognoszták munkáit. Tény, hogy Timothy Snyder könyve, A szabadság felszámolása alapos, jól előkészített, izgalmasan felépített tanulmánykötet, ugyanakkor – miként az ógörög műveltségű cizellált brazil mondja – In Politics Anything Goes. Szóval ne vegyünk be rá feltétlenül arzént.

Kép forrása

A Közép-Kelet Európára is specializálódott amerikai Timothy Snyder, többek között a Yale Egyetem professzora. A szabadság felszámolása című kötete meglehetősen borús képet fest az elmúlt évek európai politikai állapotairól, folyamatairól. A kötet egyik magvas kijelentése, hogy a nyugati liberális demokrácia válságban van. Ezt, mondjuk tudtuk, sőt ezt szajkózzuk annak, aki nem fogadja be a sokadik tapasztalásra sem. 
Snyder ugyanakkor mélyre ás, és a társadalomba szerveződött ember bűnös voltáról beszél. Arról az emberről, aki hatalomhoz, pénzhez jutva kifordul önmagából és állami szintre emeli a bűnözést, kvázi oligarchákká válik. Érdekes a kiadó ajánlószövege: „Snyder nem kertel: világossá teszi, hogy egyenlőség vagy oligarchia, az individuum vagy a totalitárius rendszer, igaz vagy hamis állítások között kell választanunk, ha a nyugati liberális demokráciák mai krízisét vizsgáljuk. Elemző munkájában a teljesség igényével tárja fel, milyen fenyegetés nehezedik korunk demokratikus politikai rendszereire és törvényi hátterükre.” Ami azért valahol nagyon is leegyszerűsítő, már-már propagandisztikus hangulatú felütés. És ez jó, már csak a miheztartás végett is. 
A professzor könyvének fontos része, hogy nemcsak elemzi és kimutatja a krízist, de kiutakat és megoldási javaslatokat is nyújt. S mivel tudjuk, hogy az ilyen könyveket nemcsak az átlagember veszi kezébe, hanem a politikai elit is, ezért úgy vélem, akár még az is lehet, hogy megszívlelnek belőle pár hasznos dolgot. Kérdésem már csak egy van: Mi történik akkor, ha a nyugati liberális demokrácia vezetői, hívei megértik a válságukhoz vezető okokat, miérteket?
Megosztás