Rákóczi népei

A 2019-es II. Rákóczi Ferenc-emlékév kapcsán együttműködik a Magyar és a Szlovák Írószövetség egyebek mellett közös kiadványt készítenek a fejedelem magyar és szlovák irodalmi vonatkozásairól, megjelenítéséről -állapodott meg a múlt héten a két szervezet. 

Kép forrása

A Szlovák Írószövetség elnöke, Miroslav Bielik és a szervezet alelnöke a közelmúltban a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában találkozott Szentmártoni Jánossal, a Magyar Írószövetség elnökével.  A szlovák íródelegációt elkísérte Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója is. 
A két szervezet képviselői a közös Rákóczi-megemlékezések mellett megállapodtak a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyedi kötetek formájában. Rögzítették, hogy az április 10. és 14. között tartandó Tátrai Irodalmi Tavasz nevű fesztiválra – ahol a kortárs költészet lesz a téma – a magyar delegáció már kész javaslatokkal fog érkezni, és a két fél itt véglegesíti majd az együttműködési keretmegállapodás szövegét is. Ekkor mutatják majd be a klasszikus magyar költők Duna-verseinek irodalmi összeállítását is. A fesztiválon többek közt a V4 országok írószövetségei vesznek részt, és annak lehetőségét keresik, milyen együttműködést és közös, közép-európai programokat lenne érdemes kezdeményezniük.