Kifésült huncutságok, nőbölcsességek

MEGJELENT: 2019. március 8. | SZERZŐ: Oxi

Esküvőre készül? Olvassa el ezt a könyvet! Szeretné elkerülni az esküvőt? Olvassa el ezt a könyvet! Adela Greceanu A vörös zoknis menyasszony egy különleges megvilágításból adódóan mesél a közös élet káprázatára készülő nő titkairól, tapasztalatairól és úgy általában a nőtársadalom legbelső gondolatairól. Úgy, ahogy eddig talán kevésszer nyilvánult meg.

Kép forrása

Valami egészen frivol és számomra pokoli új trendje alakult ki mára az esküvőknek. Pénzéhes sztájlisztok, dizájnerek, mágikus dietetikusok, bizarr bulibárók és perverz rendezvényguruk, lelkifröccs kócsok, gurmanidióták hada várja, hogy a pénzesebb és ezzel arányosan gusztustalanul műveletlenebb rétegek alámerüljenek egy amúgy rendkívül fontos életprogram nyitányát jelentő esemény ízléstelenül kivitelezett dagonyájában. 
Pedig-pedig. 
Pedig nem volt ez mindig így. Adela Greceanu román író, újságíró, A vörös zoknis menyasszony című regénye pontosan erre világít rá, hogy nem a kamu külsőségek, a mesterséges csinnadratta, a végeláthatatlanul nagy költségvetésű orgiák jelentik az esküvőt és a lagzit, hanem egy valóságos történet. Egy történet, ami mindig egyszerű, mint a faék: két ember, ráadásul egy nő és egy férfi egybekelésének históriája, amiről szó van. 
A regény egy koncentrikus jelenetből hullámzik szerteszét, hogy újabb és újabb epizódok elevenedjenek meg a menyasszony és az őt fésülő nők múltjából. Nincs itt híja erkölcsi tanulságoknak éppúgy, mint huncut epizódoknak, ugyanakkor azt is jelzi a készülődés misztikus és meghitt pillanatsora, hogy a világ rendjét valahol még mindig a nők határozzák meg. És nemcsak amiatt a bizonyos „alhasi szalonna” miatt, hanem a férfival való egyesülésre készülődő lényük életet szertesugárzó lényegéből adódóan is.
Megosztás