Ötszáz éve hunyt el Leonardo

MEGJELENT: 2019. március 20., szerda | SZERZŐ: László T. András

Kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásval emlékeznek meg a tudós művész halálának ötszázadik évfordulójáról a Rómában bemutatott Leonardo-emlékév programja szerint. 

Kép forrása

Leonardo Da Vincit egy éven át fogjuk ünnepelni Olaszországban és az egész világon – mondta a római sajtótájékoztatón Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. A mindenki által csak Leonardóként ismert tudós és művész „olasz és egyben egyetemes zseni volt, akit az egész világon elismernek”. 
Leonardo halhatatlanságát talán éppen az adja, hogy nincsen olyan terület, amelyben ne próbálta volna ki magát és ne alkotott volna az irodalomtól a festészeten át a tudományok legkülönbözőbb ágáig. 
Az 1519. május 2-án a franciaországi Amboise-ban elhunyt mesterről ötszáz kulturális esemény emlékezik meg. A kiállítások sora csütörtökön kezdődött a római elnöki palota kiállítótermeiben nyílt Leonardo Da Vinci – A tudomány megelőzte a tudományt című tárlattal, amely június 30-ig látható. A torinói királyi palotában április 15-én nyílik a Leonardo Da Vinci – A jövőt megrajzolni című kiállítás, és ezzel egy időben a velencei Akadémia képtárában a Leonardo Da Vinci – Az ember a világ modellje című kiállítás. 
Az egy éven át tartó programsorozat eseményei megtalálhatók a leonardocinquecento.it honlapon. Az olasz posta május 4-én négy bélyeget bocsát ki a Leonardo-emlékévre. Ugyanekkor az olasz jegybank kéteurós pénzérméket hoz forgalomba, amelyekre Leonardónak a Hölgy hermelinnel című festménye részletét verik. Az emlékév eseményei a Leonardo500 okostelefonos alkalmazással is követhetők. 
Az olasz külügyminisztérium támogatásával digitális kiállításokat és filmeket mutatnak be a világ olasz kulturális intézeteiben. 
A Leonardo-emlékévhez Európa számos városa csatlakozik: Párizsban május 2-án indul kezdődnek a programok Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella olasz elnök részvételével.
Megosztás