Ady és én

Január 27-én hirdetett pályázati felhívást az M5 kulturális csatorna Ady Endre halálának századik évfordulója alkalmából. A feladat az volt, hogy a költő életének, vagy életművének egy eleméhez kapcsolódóan készítsen a pályázó videót, fotót vagy irodalmi művet. A március 15-i határidőig több mint háromszáztízen ragadtak tollat, vagy kamerát, hogy megmutassák, számukra mit jelent Ady Endre.

Kép forrása

A tévécsatorna közleménye szerint a közönségszavazás során összesen huszonegyezren szavaztak a nekik legjobban tetsző művekre, és a zsűri tagjai: Tóth Krisztina költő, E. Csorba Csilla muzeológus és Őze Áron színművész sem voltak könnyű helyzetben a végső döntéseknél.
A lírai műfajban Gerencsér Anna Budán járt a tél című verse végzett az első helyen, amelyet a Fák alatt együttes zenésít meg. Az esszé kategóriában többen is nyertesnek mondhatják magukat: 
Gráf László Ady és Én – Ördög Ferenc tanár úr emlékére, Durucz Istvánné Makláry Magdolna Diák, írj magyar éneket és Kelecsényi Erzsébet Útjelzők című műve lett a legjobb, így a szerzőknek lehetőségük van részt venni a Magyar Írószövetség városnéző irodalmi hajóútján. Reischl Krisztián Valaki című videója lett a kategória győztese, ezáltal kulisszajárást és négy darab jegyet nyert a Nemzeti Színházba. A képek közül Duba Richárd Sorsom című fotójával lett az első, ezáltal Ady-emléksétán vehet részt a Petőfi Irodalmi Múzeum felajánlásából és E. Csorba Csilla Ady – a portrévá lett arc című kötetét kapta. Murvai György különdíjat kapott Főhajtás című művéért, Major Gábor pedig közönségdíjas lett Utoljára című alkotásáért.
A felhívásra számos olyan irodalmi mű, kép és a videó érkezett, amelyet érdemes megnézni és elolvasni a Mediaklikk Ady és Én oldalán.