Valóságos könyvtár – könyvtári valóság

Megjelent az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének legújabb kiadványa: Valóságos könyvtár – könyvtári valóság. Könyvtár- és információtudományi tanulmányok 2018. címmel, Kiszl Péter és Csík Tibor szerkesztésében. A tanulmánykötetet Kiszl Péter előszava nyitja Emberközpontú könyvtártudomány címmel, gondolatmenetét Sepsey Tamásné Vígh Annamária folytatja A könyvtár mindenkié című bevezetőjével.

Kép forrása

A kiadvány a könyvtártudományi és információtudományi kutatások legfrissebb eredményeit közli, az alábbi címeken a teljesség igénye nélkül. Tószegi Zsuzsanna A Digitális Irodalmi Akadémia első két évtizedéről ír, Winkler Bea A mesterséges intelligencia és a könyvtárosok kapcsolódását vizsgálja, Dippold Péter A Long Tail és a könyvtárak. Hogyan kapcsolódhatunk a „hosszú farok” jelenséghez? címmel írt tanulmányt, Kerekes Pál Self-publishing címen a könyv-önmenedzselés irodalmi és kiadói modelljéről értekezik, Murányi Péter A magyar könyvtár- és információtudományi folyóiratok feldolgozottsága adatbázisokban és teljes szövegük elérhetősége a hálózaton címen közöl értékes anyagot, Orbán Anna Divéky József könyvillusztrációs tevékenységének kezdeteiről ír, Juhász Éva Akiket a hitelkártya és a könyvtár összeköt címen a könyvtár mint a CRM eszköze a Hyundai Card gyakorlatában kérdéseit dolgozza föl , Hubay Miklós Péter Könyvtári ontológiák és működésük a XXI. században címmek jelentkezik érdekes anyaggal, végül Murányi Péter A magyar könyvtár- és információtudományi folyóiratok feldolgozottsága adatbázisokban és teljes szövegük elérhetősége a hálózaton címen ír fontos összefoglalót. A Könyvtárak és Platformok témakörben többek között Fehér Miklós (Tudomány, tudás – szerep és tevékenység), Ramháb Mária (A KönyvtárMozi közösségteremtő ereje) és Barátné Hajdu Ágnes (Kompetenciafejlesztés – érdekérvényesítés – Eszközök és módszerek az aktuális IFLA stratégiákban) tanulmányait olvashatják.
A Digitális Bölcsészeti kutatások tanulmányai is szerepelnek a kötetben, az olvasó válogathat olyan tanulmányokból, mint például Fodor János: Tudományterületek határain, Maróthy Szilvia: A tudományos elektronikus szövegkiadások feldolgozása, Garamvölgyi László: Open Access folyóirat publikálása ingyenes eszközzel az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.
A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. Nyomtatott példányok korlátozott számban – kiadványcsere keretében – igényelhetők az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének Könyvtárától. A kötet online elérhető az ELTE Digitális Intézményi Tudástárból. 
A könyvbemutató 2019 márciusában az Országos Széchényi Könyvtárban lesz.