Elhunyt Tandori Dezső

Nyolcvan éves korában, szerda reggel elhunyt Tandori Dezső költő, író, műfordító – közölte L. Simon László volt kulturális államtitkár szerda délután a Facebook-oldalán. A megrázó hírt hamarosan a család nevében is megerősítette a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia.

Kép forrása

Tandori Dezső 1938. december 8-án született Budapesten. Versei az 1960-as évektől jelentek meg, Töredék Hamletnek című első kötetét 1968-ban adták ki. Az 1970-es évektől sokféle műfajban publikált: írt például gyermekverset, krimit, filozofikus esszéket. A hetvenes évek elején keletkeztek első képzőművészeti munkái, majd önálló ciklusokként jelentek meg indigó- és írógéprajzai. Igen jelentős volt műfordítói munkássága is, elsősorban angolból és németből fordított.
A kiváló alkotó a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójától többször is felbukkant a nyilvánosság előtt, gyakran szerepelt különböző irodalmi rendezvényeken, saját műveit adta elő meglepő és izgalmas módon, sőt – fején elmaradhatatlan kötött sapkájával – egy televíziós showműsor egyedi hangú és megjelenésű házigazdája is volt. Az utóbbi években határozottan visszavonult a nyilvánosságtól, nem adott interjút, nem vállalt nyilvános szereplést és keveset publikált, legutóbb 2017-ben jelent meg az esszéiből, tanulmányaiból összeállított kötete A szomszéd banánhal címmel.
Tandori Dezső munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1978-ban József Attila-díjat kapott, 1996-ban a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját vehette át, 1998-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. 2007-ben vehette át a rangos német kitüntetést, a Goethe-érmet, 2014 óta volt a nemzet művésze. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt.
Az egyik nekrológ szerint Tandorit az írótársadalom pártállástól függetlenül „élő zseninek”, „a legnagyobbak egyikének” tartotta.