Az igazság orgazdái

MEGJELENT: 2019. február 8., péntek | SZERZŐ: Gábor Bálint

Az újságírónak a sajtó elmúlt évtizedben bekövetkezett változásait vizsgáló új könyve, a Merchants of Truth (Az igazság kufárjai) címmel kedden jelent meg. A kiadást követően azonban máris hatalmas botrány öleli körül a könyvet. A Vice News hírportál munkatársa, Michael C. Moynihan ugyanis azzal vádolja a volt főszerkesztőt, hogy a könyvben teljes fejezetek szerepelnek, amelyeket Abramson mások írásaiból másolt ki. 

Kép forrása

Moynihan kimásolt és Twitter-oldalán közzétett részleteket a könyvből, és ezeket összehasonlította más fórumokon megjelent írásokkal. Mint írta, először azt hitte, hogy véletlen egybeesésről vagy egyszeri tévedésről van szó, de miután átvizsgálta a könyv egészét, több plágiumgyanús bekezdést talált. Ezeket – az eredeti írásokkal együtt – közzé is tette. 
Azóta a média több képviselője is megszólalt az ügyben. Egyesek szerint Abramson könyve igazi mesterképzés arról, hogy hogyan ne írjunk újságot.
Miközben persze érdemes hozzá tenni, hogy Az igazság kufárjai izgalmas témát jár körül. Jill Abramson négy sajtóvállalat – a The New York Times, a The Washington Post, a BuzzFeed és a VICE Media – gyakorlatát vizsgálta meg főleg a több mint egy évtizede tartó média-átalakulás nyomait kutatva. Abramson arra a nem túl eredeti megállapításra jut, hogy az új digitális valóság és a hagyományos újságírás kapcsolata miatt korunk médiája, afféle kétarcú jelenséggé vált, amely egyszerre akar megfelelni a fiatal digitális korszakban született olvasóközönségnek és az elöregedő, de a sajtóhagyományokhoz ragaszkodó régi olvasótábornak. Miközben persze a sokkal újszerűbb médiumokkal is meg kell küzdenie…  Mindenek okán a szerző szerint olyan bizalmi válsággal szembesülünk, amely veszélyezteti a szabad sajtót. 
A hatvannégy éves Jill Abramson a Fox televíziónak adott interjújában a minap még tagadta a vádakat, de az interjú után néhány órával közzétett Twiter-bejegyzésében már úgy fogalmazott, hogy utánanéz a kifogásolt részleteknek: „A könyvemre érkező támadások a Vice News-tól az elégedetlenségüket tükrözik, amit én kiegyensúlyozott tájékoztatásként könyvelek el. Törekedtem rá, hogy pontosan és helyesen tüntessem fel a több száz forrást, amit a kutatás során felhasználtam. Az említett kifogásokat komolyan veszem, és felülvizsgálom a kérdéses szövegrészeket.”
Megosztás