Kétezer magyar könyvet dobtak ki

MEGJELENT: 2019. február 7., csütörtök | SZERZŐ: Gergely András

Miközben az amerikai magyarok egy csoportja Washingtonban kemény munkával próbálja összehozni a magyar könyvtárat, amely kiszolgálhatja a fővárosban és annak környékén élő honfitársaink igényeit, addig kicsit északabbra éppen ezzel ellenkező folyamatok zajlanak. A Kanadai Magyar Hírlap beszámolója szerint Montreálban felszámolták a Magyar Otthon könyvtárát.

Kép forrása

Egy teljes konténernyi magyar könyvet — összesen kétezer kötetet — vittek el a szemetesek a montreáli Foyer Hongroisból, azaz a Magyar Otthonból, amelynek vezetői úgy döntöttek, felszámolják a bibliotékát. A Kanadai Magyar Hírlap azt írja, hogy a magyar közösség által alapított és a Québeci tartományi kormány által szubvencionált Foyer Hongrois nevű idősek otthonában az utóbbi időben a lakók viszonylag ritkán kölcsönöztek ki könyveket, azaz nincs igény magyar könyvtárra. Ugyanakkor a québeci CLSC nevű klinikahálózat munkatársai, illetve egy orvosa irodát keresett, s most ők költözhetnek a magyar könyvek helyére. 
A biztonsági kamerák rögzítették a konténer megtöltését és a montreáli magyar könyvtár megsemmisítését. A Facebookon pedig sok egyéb mellett a következő is olvasható egy elkeseredett kanadai magyartól, aki nem értett egyet a döntéssel: „Egy mérföldkő a montreáli magyar közösség hanyatlásában: A montreáli magyar közösség tulajdonát képező ‘Magyar Örökségi Könyvtár’, aminek a Montreáli Magyar Otthon adott helyet a huszonöt éves gyűjtőmunka ideje alatt, megsemmisítésre került. Több mint 2000 kötetet tartalmazott: magyar szépirodalom, verseskötetek, az 1000 éves magyar történelem könyvei, régi kézműves és iparművészetek leírása, szótárak, lexikonok, Révai és mások, meg a világirodalom remekművei magyar fordításban: próza és versek.”
A döntést a Magyar Otthon kuratóriuma hozta meg. A hír nyomán kirobbant felháborodásra reagálva az Otthon vezetői kijelentették, hogy jogilag nincs semmilyen kötelességük, hogy a könyvtár felszámolása előtt bárkivel is konzultáljanak, miközben az alig használt könyvtár lerakodó helységgé vált, ahová állandóan érkeztek kéretlenül az újabb és újabb magyar nyelvű könyvek.
Kár, hogy legalább arra nem adott lehetőséget a kuratórium, hogy a környékbeli magyarok, vagy akár éppen a washingoni könyvtárszervezők megmentsenek pár doboz értékes könyvet.
Megosztás