Zabálnivaló karaván

Márpedig nincs új a Nap alatt, mondhatjuk Alma Katsu 2018-as horrorjáról, az Éhség című történetről. A 19. század derekán játszódó amerikai história azokról az úttörőkről szól, akik szekérkaravánjukkal az ígéret földjének számító Kalifornia felé tartanak. A gondok akkor kezdődnek, amikor kiderül, hogy élelmiszerkészleteik idő előtt elfogynak, s a kietlen, sivár tájon más ennivaló nem lévén egymásból kell biztosítaniuk az étkezést.

Kép forrása

Miből lesz a cserebogár, ugye? Alma Katsu, alaszkai írónő a 2010-es években robbantott hatalmasat regényfüzérével a 2010-es évek első felében, mely blockbuster hatására világszerte az eladási listák élére tört, de a kritika is rendkívüli módon magasztalta. Az pedig, hogy Katsu korábban a CIA ügynöke volt, nos, az már csak hab a tortán, és persze jelentősen növeli thriller, misztikus, horror és sci-fi témájú regényeinek – ha nem is hitelességét – de tekintélyét. 
Az Éhség című új regénye sem hatott kisebbet, mint a korábbi, Halhatatlanok című trilógiában szereplő történetek, ugyanis, a saga-t követő években nem lehetett hallani a váratlanul az irodalmi életbe berobbant írónőről, majd kijött az Éhség és újra visszatért az Alma Katsu-hisztéria. 
A szerző javára legyen mondva, hogy az új történet nem az előzőeknél már bevált, kissé romantikus thriller kliséinek frissített remixe, hanem egy lényegesen más témaként borzolja az olvasó idegeit. 
A kötet egy 1846-ból származó história és az aköré fonódó legendára épít, mely szerint egy Donner nevű szekérkaraván útban Kalifornia felé haladva nagy bajba kerül, a karaván tagjai között pedig felüti fejét a kannibalizmus is. A közel féléves útról szóló, fantasztikus elemeket sem mellőző katsu-i változat rendkívül érzékletesen ábrázolja és meséli el a készleteikből kifogyó úttörők körében elharapódzó állapotokat, melynek nyomán erőszak, önbíráskodás, tébolyultság és a már említett kannibalizmus veszi át a főszerepet. A kietlen tájakon, étlen-szomjan vándorló csapat sorsát azonban még valami megkeseríti, mégpedig egy sokak szerint természetfeletti erővel bíró boszorkány, aki valójában minden baj okozója, s akinek az egész tömeggyilkosság betudható…