Íme, az ég madarai

Különleges madárútmutató jelent meg, Az ég madarai címmel. A könyv mégsem amolyan ornitológiai szakkiadvány, vagy a természettudományok szerinti ismeretterjesztő olvasmány, hanem egy a Földtől kissé távolabb lévő szférából, mégpedig a mítoszok szférájából tudósító anyag. A Szigeti Kovács Viktor által írt kötetben M. Nagy Szilvia lenyűgöző rajzai erősítik meg az olvasnivalót.

Kép forrása

Mintegy négy évszázadot kell visszautaznunk, hogy megismerjük Az ég madarai című könyv eredetét. Mint olvashatjuk: „… a melki apátságban, 1632-ben egy szerzetes összegyűjtötte és közreadta 35 madár természetrajzát. (…) A középkori bestiáriumban olyan madarak szerepelnek, mint a főnix, a griff, a szfinx vagy a szirén, hogy csak az ismertebbeket említsük.” A magyarság ősi hiedelemvilágában létező Turul-madár történet ismerőiként nem valószínű, hogy túlzottan meglepődünk, mindenesetre egy jó kis fantáziautazásra hív minket a szerzőpáros, hogy megismerjük: kik is, mik is, az ég madarai. A kötet amolyan rege- és mondagyűjtemény, mégpedig az égi madarak alapján való válogatás szerint.  A fent idézett főnix, griff és szfinx mellett a szerzők sorra veszik a többi ilyen mitológiai lényt, így többek között a doloremet, a drabikot vagy a szaénát. Az egyszerre csodálnivaló és rémisztő égi lényeg leírásához, a kötetben mellékelik a már említett melki apátság anonim tudós írójának ajánlását is, ahol többek között ezt olvashatjuk: „Akik találkoztak már e különös madarak valamelyikével, tudják, miről beszélek: az a madár, amelyik a képzelet és a valóság határán rakott fészket, olyan tojást költ, amitől bizony az egyszerű halandó könnyen az eszét veszti. De talán mégis jobb tudni, hogy nem csak a vadgerle, a sas vagy a bagoly birtokolja a ránk nehezedő végtelen égboltot, de olyan madarak is, amelyek az isteni teremtés bölcs ranglétráján az ember fölött foglalnak helyet.” 
Misztikusan ijesztő és rémisztően okkult történetek, a két világ között, más dimenziókban élő repülő lények kedvelői! Hajrá! Ez a ti könyvetek!