Nem ajánlott Anne Frank

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója – jelentette az MTI. Eddig több ezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik.

Kép forrása

„Anne Frank naplója lekerült az iskolai olvasmányok listájáról. Nem tudjuk miért, de azt tudjuk, hogy ez a mű nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük, meddig mehet el az emberi gonoszság egy sötét korszakban” – olvasható az interneten indított petícióban. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. 
Anne Frank zsidó tinédzser 1942 és 1944 között vezetett naplót a hitleri megszállás alatt álló Amszterdamban. Bujkáló családjával együtt felfedezték és deportálták, nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt a bergen-belsen-i koncentrációs táborban vesztette életét. 
Horvátországot azért is érinti érzékenyen a téma, mert a második világháborúban kikiáltott Független Horvát Államban (NDH) a horvátok is követtek el háborús bűncselekményeket. Az usztasa mozgalom egyike volt azoknak a szörnyű rendszereknek, amely együttműködött a nácikkal több tízezer zsidó, szerb és roma megsemmisítésben. A jasenovaci komplexumban, amelyet horvát Auschwitzként is emlegetnek, becslések szerint mintegy nyolcvan-kilencvenezer ember halt meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a rezsimmel. Az áldozatok között sok ezer gyermek is volt. 
Blazenka Divjak oktatási miniszter közösségi oldalán ezt írta: megértette az üzenetet és elfogadja a kritikát. „Megkértem a kollégáimat, hogy azonnal állítsanak össze egy kérdőívet, amelyet szétküldenek majd az általános és középiskolai irodalomtanárok számára, és a válaszok alapján állítjuk össze az ajánlott házi olvasmányok listáját” – közölte.