A magyar szociográfia a 20-21. században

Mi a szociográfia? A szociológia "könnyűműfaja", amely jó esetben ugyanolyan alapos és hiteles vizsgálódásokon alapul, mint a szociológiai kutatás, mégsincs tele számokkal, statisztikákkal - így olvasmányosabb, átélhetőbb? Vagy a riport rokona? Ha a riport egy lokális kisvilág novellája, akkor a szociográfia ugyanennek a regénye?

Kép forrása


A Kölcsey Ferenc Olvasókör, a Könyvtárellátó és a KSH Könyvtár (Budapest, II. Keleti Károly u. 5.) várja az érdeklődőket január 17-én (csütörtökön) tizenhét órakor kezdődő könyvbemutató beszélgetésére, amelyen Bácskai István a Gondolat Kiadó igazgatója mutatja be A magyar szociográfia a 20-21. században című kötetet. 
A magyar szociográfia kiemelkedő eredményeket ért el a 20. században, de mára mintha háttérbe szorult volna. De hát szükség van-e ma valóságföltáró szociográfiára, ha akikről szól, azok szinte alig olvasnak, akiknek szól – a felelős kormánynak, felelős politikusoknak – azokat nem érdekli, aki esetleg olvassa – a felelősséget érző értelmiség – az nem potens és nem kompetens, hogy használja annak a világnak a jobbításában, amelyről a szociográfia hírt ad?
És egyáltalán: vannak ma szociográfusok, vagy csak szociográfiai műveket író szociológusok, írók, újságírók, jogászok, pedagógusok léteznek?
Lesz miről beszélgetni. 
Az est házigazdája: Rácz András, a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője.
Helyszín: KSH-könyvtár, Bibó-terem Budapest, II. Keleti Károly u. 5.
Időpont: 2019. január 17. (csütörtök) 17 óra.

A rendezvény ingyenes.