Pilátus gyűrűje

Izgalmas kutatási eredményről számolt be a tavalyi év vége felé a Haaretz.com izraeli magazin. A tudósítás szerint Pontius Pilatus pecsétgyűrűjeként sikerült azonosítani egy évtizedekkel ezelőtt előkerült leletet. 

Kép forrása

A most eredményesen megvizsgált gyűrűre Betlehem közeli Heródion palotaerődben bukkant rá Gideon Forster, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, nem sokkal a hatnapos háború után (1968-1969), azaz jó ötven esztendővel ezelőtt. A jelentéktelennek tűnő bronztárgy mostanáig hevert a történeti múzeum raktárában, ám most egy új eljárásnak köszönhetően rendkívüli fontosságra tett szert. 
A gyűrűt egy speciális kamerával pásztázták végig, s így sikerült kibetűzni a rajta találgató feliratot. A Pilatusként olvasható görög betűk egy boroskancsót vesznek körül. A latin név egyébként annyit jelent, mint „kopasz”, és meglehetősen ritkán fordult elő. A kutatók nem is tudnak más Pilátusról, csak az egykori júdeai helytartóról, aki a Názáreti Jézus fölött is kimondta a halálos ítéletet. 
A pecsétgyűrűt feltehetően a napi munkája során használta, illetve valószínűleg, hogy nem is ő, hanem egyik tisztviselője hitelesítette vele a helytartói hivatal okmányait. 
Pilátusról egyébként nem sokat tudunk. Josephus Flavius, aki több könyvet is írt a zsidóság ókori történetéről úgy említi a helytartót, hogy szükségtelen kegyetlenkedései mellett többször is megsértette a zsidók vallási érzékenységét. Ugyanakkor a keresztény hagyományban nem tűnik szörnyű alaknak: Jézus perében „mossa kezeit”, apokrif ókeresztény iratok még a megtéréséről is tudnak.