Író is lehet tahó!

MEGJELENT: 2019. január 9. | SZERZŐ: Rácz

Én ugyan nem vagyok híve a politikai korrektségnek, annak meg különösen nem, hogy szexistának nevezzünk valakit csak azért, mert érzéki vágyait nem rejti véka alá, de a közönséges bunkóságot is nehezen viselem. Kivált akkor kínoz meg a primitív kivagyiság, ha elkövetője tollforgató, író ember. 

Kép forrása

Az író kifejezéssel persze vigyázzunk! Olyan alakok jutnak eszünkbe a szó hallatán, mint Dosztojevszkij, Thomas Mann, meg Móricz Zsigmond. Olyanok meg nem, mint Yann Moix. 
Pedig ez a Moix Franciaországban népszerű szerző, tévés műsort is vezet (gyanítom, épp ezért népszerű), sőt még mindenféle díjakat is kapott. Egyebek mellett a rangos Goncourt-Díjat is elnyerte az első regényért.
Most azonban nem műveivel, hanem primitívségével hívta föl magára a figyelemt. Egy interjújában kifejtette, ő bizony képtelen ötven év feletti nőkbe beleszeretni. Moix, aki egyébként szintén ötvenen túli, a Marie-Claire magazinnak azt mondta: „Ne szépítsünk, ez nem lehetséges, túl öregek!”. Ezért elmondása szerint az ötödik x feletti nőket ő már észre sem veszi. „A fiatalabb nők teste jobban tetszik. Ennyi. Egy huszonöt éves nő teste rendkívüli. Egy ötvenes nő teste pedig egyáltalán nem rendkívüli” – folytatta végtelenül primitív fejtegetését Moix, akiről az is kiderült, leginkább az ázsiai nőket kedveli, koreaiakat, kínaiakat vagy japánokat.
A francia szerző kisgimnazisták fantázia-vezérelte tudatlan bárgyúságát is alulmúló primitívsége érthető felháborodást okozott a szociális médiában. A nyilatkozaton többen meghökkentek, hiszen Moix – egy kritikusa szerint – úgy beszélt a szerelemről, mint aki nem képes különbséget tenni a valódi emberi kapcsolat és egy prostituálttól vásárolható szolgáltatás között. Más inkább azt vette észre, hogy a nyilatkozat mögött egy öregedő és az öregedéstől rettegő férfi aggodalma, szorongó bizonyításvágya, kakaskodó nagyotmondása rejlik. De legszellemesebben Olivia Gregoire, a francia kormányzópárt szóvivője fogalmazott: „Moix esete is bizonyítja, hogy a hülyeség és a közönségesség kortalan.”

Megosztás