Kézikönyv embert szelídítő macskákhoz

Azt hihetnénk, hogy azok tartanak macskát, akiknek nem olyan erős a személyiségük, és ezzel az öntörvényű négylábúval pótolják hiányosságukat, de pont fordítva van, az erős karakterek választják a macsekokat társnak. Ezek közül sokan jól viselkednek, de még mindig szép számmal vannak, akik tévesen úgy gondolják, hogy ha maguk mellé vesznek egy cicát, akkor a szimpla állattartásra kell figyelniük. Jackson Galaxy Macskamágia című kötete egy cicagondozási kézikönyv, benne minden apró és nagyívű dologgal. 

kép forrása

Jackson Galaxyról azt kell tudni, hogy már több műve is megjelent macskatémában, az egyik legsikeresebb ilyen volt a Pokoli macskák című televíziós széria, illetve a Cicásítás és a Macskák a házban című könyvek. A földkerekség egyik legnagyobb macskaszakértőjével van tehát dolgunk, aki most ajánlandó, Macskamágia című kiadványával egyértelműen a praktikumra és az ismeretterjesztésre helyezi a hangsúlyt.  
Galaxy régi szakmai partnerét, Mikel Delgado-t hívta segítségül a kötet összeállításában, s ketten együtt veszik sorra ember és macska kapcsolatának minden fontosnak tűnő és kevésbé fontosnak tűnő, de valójában nagyon is fontos elemét. Galaxy és Delgado abból indul ki, hogy valami miatt nem tud kialakulni az állatka és ember között a megfelelő jó kapcsolat. Ezért sorra veszik azokat kényes pontokat, ahol javítani szükséges, lehetséges. Természetesen szó esik az étkezésről, a macska szőrének és karmainak sőt bajszának ápolásáról is, ahogy kielemzik az alvóhely és a macskában folytonosan működő ösztönök kiélésének periodikáit is. A szerzők rámutatnak, hogy a macska mennyire sajátságos világot élő, tulajdonképpen ragadozó állat, akivel nem lehet például a kutyához hasonlóan kommunikálni (bár a fültő vakarást emez is nagy élvezettel fogadja el), illetve nemigen idomítható. Az is kiderül, hogy kis túlzással a macska alakítja, idomítja az embert, nem pedig fordítva, de mindezt nagy mértékben enyhíti a macska külleméből, mozgásából adódó szépség igéző bűvölete és lenyűgöző viselkedésének csodálata.