Pszicho-thriller az életünk

MEGJELENT: 2019. január 9. | SZERZŐ: Oxi

Jó lenne belelesni egy olyan statisztikába, ahol kiderül, hányan járnak ma Magyarországon pszichoanalízisre, pszichoterápiára. Mivel erre nincs lehetőség, kénytelen vagyok elképzelni, hogy egyre többen, és azt is, hogy a lélekgyógyászat alapjainak nagy alakjai hogyan kúrálnák a ma emberét. Azt az embert, akiről már annyi minden rosszat elmondtunk, és csakis egy disztópikus társadalomban tudjuk elképzelni. Sarah Tomley Mit tenne Freud című könyve pont erre a különös kalandra csábít minket: merüljünk el a korai pszichoterápia tudományban a ma emberének lelkületével.

Kép forrása

Tipikusan Woody Allennek való helyzet, hogy a szorongó beteg elmegy pszichológusához, akit épp házastársával való nagy hangerőn történő veszekedés közben lep meg, mire a beteg még rosszabbul lesz. Hát igen, ó azok a régi szép idők, amikor még olyan egyszerű volt az élet (az Egyesült Államokban), hogy amint az embernek megsérült a lelke, egyből időpontot egyeztetett a pszichológusával…
Nos, Sarah Tomley, több pszichológiai témájú kötet társszerzője Mit tenne Freud című új könyvében arra keresi a választ, hogy Freud, Jung és hasonló klasszikus ősmesterek mit kezdenének a ma emberének lelkével. A szerző (aki eredetileg ugyancsak pszichoterapeuta) sokszoros fantáziával egy idősíkra terelte korunk szorongó, fóbiás, paranoid, kényszeres, pánikbeteg alanyait és a múlt század elejétől felvirágzott pszichoanalízis orvostudományi műfaj feltalálóit, fejlesztőit, alkalmazóit. Tomley így rendkívül izgalmas párosításokat passzintott egybe. A ma emberének vívódásait kérdésekbe öntötte, a válaszokat pedig a klasszikus és a modern pszichológia bemutatása mentén teszi meg. Tomley ráadásul több szakmabelit kért fel, hogy egy-két válasszal járuljanak hozzá a kötet teljessé tételéhez. Melanie Klein, Donald Winnicott és Fritz Perls is társszerzője lett így a kötetnek. 
A kiadó a hivatalos ajánlóban máris odabiggyeszt pár nagyon is jól ismert, kínos vagy éppen fura témát, kérdést, mellyel a kötet szerzői megbirkóznak: „Percenként a telefonomat nézem. Miért nem tudok koncentrálni? Általában teljesen normálisan viselkedem, miért húzom fel magam vezetés közben? Miért nem mondok igazat, amikor a barátnőm azt kérdezi: Ebben nagyobbnak tűnik a fenekem? Miért nézek minden este sorozatokat? Miért mindig ugyanazt a márkát vásárolom? Miért akkora lúzer a párom? Csodás a párom. Akkor miért akarok viszonyt kezdeni valakivel?” Csak, hogy a legérdekesebbeket emeljem ki.
Megosztás